Publicado 27/11/2015 16:51

Veïns de Montcada recorren al Suprem la darrera autorització ambiental a Lafarge

L'associació de Can Sant Joan demana la "nul·litat del procés" per un defecte de forma

ACN

Montcada i Reixac.-Els veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac portaran al Tribunal Suprem l'autorització ambiental que la Generalitat va atorgar a la cimentera Lafarge fa unes setmanes. El portaveu veïnal, José Luis Conejero, recorda que l'autorització contradiu una sentència del propi Tribunal Suprem, que l'estiu passat ja es va pronunciar al respecte. El moviment veïnal ja va liderar el litigi judicial iniciat el 2008 contra la primera autorització mediambiental, suspesa pel TSJC el 2013 en una sentència ratificada pel TS fa tot just quatre mesos. Conejero demana que "la nul·litat de tot el procés" perquè l'estudi d'impacte ambiental en el que es basa l'autorització "està caducat des de fa cinc anys".

El president de l'associació de veïns del barri recorda que l'estudi d'impacte ambiental que es va fer el 2006 per aconseguir l'autorització del 2008 hauria caducat el 2010. Ara, diu, caldria fer un nou estudi "partint de zero" perquè la legislació ha canviat. "L'estudi no té en compte tot el que hi ha de nou", assegura.Un litigi de més de set anysEl 2013, el TSJC va anul·lar l'autorització mediambiental que la Generalitat va atorgar a la cimentera el 2008, i amb la que permetia a l'empresa dur a terme la seva activitat. En aquell moment, es va parlar d'un defecte de forma relacionat amb el compliment de terminis del procediment.Tot i que la sentència va ser recorreguda, tant pel Govern com per la pròpia companyia, el passat mes de juliol el Suprem va desestimar els recursos i mantenia l'anul·lació de l'autorització mediambiental a la cimentera. Amb tot, la Generalitat va tornar a fer una nova aprovació d'autorització mediambiental al·legant que s'havia adequat a la sentència.El problema dels sorollsD'altra banda, un informe de la Diputació de Barcelona va determinar que la fàbrica vallesana superava els límits de soroll legalment establerts, pel qual l'Ajuntament de Montcada i Reixac ha demanat recentment l'aturada temporal de l'activitat. Aquest estudi, però, és segons l'empresa contrari als informes de l'Entitat de Prevenció de la Contaminació Acústica (EPCA).Tot i això, el consistori ja va anunciar que sancionaria l'empresa cimentera per incompliment de l'ordenança municipal i ara l'associació de veïns vol portar als jutjats l'empresa, la Generalitat i els membres de l'anterior govern municipal del PSC. Segons l'informe de la Diputació, la cimentera supera entre sis i set decibels els límits permesos. L'argument dels llocs de treballEls conflictes mediambientals que envolten Lafarge i que té enfrontada l'empresa i la Generalitat amb l'actual govern municipal i un sector de veïns del municipi, contrasta amb la defensa de la planta que fan els propis treballadors i un altre sector important de veïns. Lafarge dóna feina a uns 300 treballadors, una bona part dels quals són veïns del poble.El passat cap de setmana, unes 400 persones, entre entitats socials, col·laboradors i familiars dels treballadors de la cimentera van defensar en una jornada de portes obertes l'autorització ambiental per part de la Generalitat. La fàbrica de ciment també té programada una altra jornada festiva per a principis de 2016.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés