Actualizado 17/09/2015 19:33

La URV i la Fundació Grünethal posen en marxa una Càtedra per investigar el dolor infantil crònic

Els promotors de la iniciativa recorden que són patologies que limiten la qualitat de vida dels infants i joves, afectant un 30% de la població a l'Estat espanyol

Tarragona (ACN).-

La Fundació Grünethal i la URV han posat en marxa la Càtedra de Dolor Infantil, la primera iniciativa d'aquestes característiques a l'Estat espanyol destinada a millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb dolor. L'entitat i el centre universitari han signat aquest dijous el conveni de col·laboració per crear la càtedra. Segons el seu director i catedràtic de Psicologia de la Salut de la URV, Jordi Miró, el dolor crònic, que afecta al voltant del 30% de la població infantil a l'Estat, "interfereix en totes les àrees d'activitat dels nens i dels seus familiars". En aquest sentit, destaca que la investigació i contrastació d'alternatives pugui contribuir a "millorar aquesta realitat".La Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal, que es presenta amb el lema

'Investigar, compartir, millorar', preveu desenvolupar múltiples activitats relacionades amb la recerca, la transferència del coneixement i la sensibilització social, com és la formació dels professionals sanitaris, el disseny i desenvolupament de programes específics d'investigació, la promoció del coneixement sobre el dolor i l'impuls de noves iniciatives per atendre nens i adolescents amb dolor crònic.

En el terreny formatiu, s'impartiran seminaris i jornades científiques, presencials i virtuals per als professionals sanitaris. "En aquest col·lectiu hi ha cert desconeixement sobre com abordar aquesta malaltia entre els més petits", apunta Miró. De fet, la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal s'ha plantejat com un dels seus principals reptes implementar programes interdisciplinaris que garanteixin una atenció continuada i sistemàtica d'aquesta població.

En l'àmbit de la sensibilització, es vol dirigir a la societat en general a través de diferents iniciatives, com l'organització de sessions educatives a escoles, la promoció de la prevenció de la discapacitat associada al dolor crònic o l'elaboració de materials específics de suport a pacients i familiars.

A curt termini, la càtedra també vol impulsar el desenvolupament d'instruments de mesurament del dolor dirigits específicament a infants i adolescents, i concretar diversos projectes d'investigació, entre ells: avaluar l'impacte del tractament cognitiu en aquest tipus de pacients i estudiar els factors de risc del dolor crònic quirúrgic en nens i adolescents.

Així mateix, conscients del paper que juguen les noves tecnologies en les vides dels joves, està previst utilitzar el telèfon per avaluar el tractament administrat a joves que pateixen patologies amb dolor crònic com la fibromiàlgia o el càncer. "Actualment estem avaluant l'eficàcia d'una aplicació mòbil creada per millorar la qualitat de vida de joves amb fibromiàlgia, i en els nostres plans també hi ha el desenvolupar una altra per a joves supervivents de càncer", explica Miró.

També es prestarà especial atenció a l'entorn escolar en l'abordatge del dolor infantil i "s'avaluaran els efectes d'un programa assistit per ordinador perquè mestres i professors contribueixin a millorar la qualitat de vida d'aquests joves amb dolor des de l'entorn de l'escola".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés