Actualizado 19/11/2014 09:26

Urbanisme inicia la tramitació del nou Parc d'Innovació en Cuir i Marroquineria d'Igualada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Es tracta d'un polígon industrial que ha de concentrar l'activitat acadèmica, tecnològica i industrial relacionada amb els àmbits de la pell i la marroquineria

Igualada (ACN).- La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha donat llum verd aquest dimarts a l'aprovació inicial del Parc d'Innovació en Cuir i Marroquineria. Es tracta d'una zona de 24'3 hectàrees situada entre els municipis de Jorba i Igualada, a tocar de l'autovia A2, que ha de concentrar l'activitat acadèmica, tecnològica i empresarial relacionada amb els àmbits de la pell i la marroquineria. El projecte té per objectiu que la trentena d'adoberies que actualment hi ha a la capital de l'Anoia, ubicades al barri del Rec, s'hi vagin traslladant progressivament. El calendari que s'ha fixat preveu que en un termini de vuit mesos el pla s'aprovi definitivament i el canvi d'ubicació d'empreses pugui començar.La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat inicialment aquest dimarts el pla director urbanístic del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que l'objectiu és reordenar els tres sectors dels municipis d'Igualada, Jorba i Òdena per permetre l'execució directa d'un nou parc empresarial que potenciarà i dinamitzarà el motor econòmic que constitueix la indústria adobera d'Igualada.

El Pla aborda la reubicació de la trentena d'adoberies que actualment es troben al barri igualadí del Rec, i ha de possibilitar la seva modernització, juntament amb la instal·lació d'altres companyies de serveis d'innovació o tecnològiques que hi tinguin relació. A més, el Pla servirà per relligar les tres àrees i millorar-les paisatgísticament, tot creant una xarxa de camins i connectors situats al llarg de l'eix barri Adober, torrent de l'Espelt (municipi d'Òdena) i Camí de Sant Jaume.

En total, el pla director preveu ocupar una extensió total de 43'81 hectàrees i l'horitzó temporal previst per materialitzar el projecte és d'un màxim de deu anys.

El nou Parc d'Innovació en Cuir i Marroquineria

Els Ajuntaments d'Igualada i Jorba són els impulsors del projecte del Parc d'Innovació en Cuir i Marroquineria, que van presentar públicament el passat mes d'abril, juntament amb el sector empresarial i la Generalitat. El futur polígon es projecta a cavall entre Igualada i Jorba, a tocar de l'autovia A2, i ofereix un total de 24'37 hectàrees per desenvolupar activitat econòmica al voltant dels sectors de la pell de qualitat i la marroquineria, situat prop de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada.

El projecte té un doble objectiu: d'una banda, donar resposta a una petició històrica dels adobers igualadins, que reclamaven uns terrenys on poder modernitzar les seves instal·lacions i també créixer. Actualment les empreses estan ubicades al barri del Rec, un espai on no poden ampliar-se ni tampoc instal·lar maquinària moderna. A més, els transportistes es troben amb greus dificultats per accedir al barri, ja que està format per carrers estrets. D'altra banda, el projecte també vol ser un atractiu per captar noves empreses i inversions relacionades amb la pell de qualitat. En aquest sentit, l'objectiu dels consistoris és atraure empreses auxiliars de l'àmbit de la marroquineria. En cap cas s'admetrà l'ús residencial.

Internament, aquest sector s'articularà al voltant d'un vial principal per al trànsit local que discorrerà paral·lel a l'A-2. La sortida d'aquesta àrea es farà a la rotonda existent a ponent, on hi és previst l'enllaç de la futura C-37 (ronda Sud d'Igualada).

Zona de l'Espelt i Fàtima Nord

El pla també incorpora dues actuacions més a Òdena i Igualada. L'Àmbit de l'Espelt, de 7'71 hectàrees, correspon a una antiga finca al terme d'Òdena, que ha d'acollir equipaments supramunicipals en la part més elevada dedicats a usos educatius, culturals o esportius, envoltats d'un part territorial de gran extensió. La carretera BV-1038 funcionarà com a eix viari vertebrador de l'àmbit i com a accés als principals eixos viaris.

Pel que fa a Fàtima Nord, es tracta d'una superfície d'11'72 hectàrees a Igualada on s'havia d'ubicar una Àrea Residencial Estratègica, però que es va deixar sense efecte. El Pla veu necessari integrar aquesta zona paisatgísticament. Es consolidarà la zona d'equipaments esportius actuals, complementant aquests usos amb zones d'esbarjo i activitats a l'aire lliure. S'integrarà la zona de la guixera a l'estructura d'espais oberts del municipi, donant continuïtat a l'anella de parcs que l'envolta i estructurant el buit existent entre els barris de Fàtima i Set Camins. L'accés a aquest àmbit des de la N-II es produirà a través del carrer de connexió amb l'Avinguda de la Verge de la Pietat d'Igualada i la Ronda de Fàtima.

Els adobers, contents amb el projecte

El president del Gremi de Blanquers d'Igualada, Xavier Badia, ha assenyalat que els adobers de la ciutat celebren l'inici de la tramitació del nou Pla que ha de permetre millorar la competitivitat que ofereixen les seves empreses. "Es tracta d'una aposta que dóna futur al sector", ha destacat Badia. Així, el Pla dóna possibilitats "reals" de creixement i, a més, ha destacat el president, permetrà que altres empreses - ja siguin de Catalunya, l'Estat espanyol o a nivell internacional -, es puguin instal·lar al nou polígon i compartir sinèrgies amb les adoberes per poder créixer conjuntament.

Més de 700 anys d'història

La indústria adobera té més de 700 anys d'història a la capital de l'Anoia i ha marcat el desenvolupament de la ciutat. Al 1950, Igualada aglutinava el 40% de totes les adoberies de l'Estat espanyol. Actualment, hi ha una trentena d'empreses en actiu que tenen una facturació anual de 170 milions d'euros i donen feina directa a 1.200 persones. A més, les empreses adoberes d'Igualada exporten un 80% dels seus productes a Europa, Amèrica i Àsia i fabriquen per empreses de luxe.

Capital Europea de la Pell de Qualitat

El futur Parc d'Innovació en Cuir i Marroquineria és un dels sis pilars que sustenten el projecte 'Igualada, capital Europea de la Pell de Qualitat'. Els altres cinc són la recuperació de l'Adoberia Bella, que ha d'acollir la seu del clúster de la pell i s'ha de convertir en el Centre Europeu d'Interpretació de la Pell de Qualitat. Es tracta d'un espai on els adobers podran mostrar els seus productes i dur-hi accions de formació o conferències. El projecte ja està en marxa i ha d'obrir portes a principis del 2015.

El segon és la nova Escola d'Enginyeria d'Igualada, que el conseller Mas-Colell va inaugurar el passat mes de setembre. En l'àmbit del coneixement, la ciutat ja acull la càtedra A3 en Innovació de la Pell i el Cuir, una iniciativa que ja ha dut a terme més de 4.000 accions de formació, assessorament i desenvolupament de productes per a empreses del sector. Paral·lelament, també s'aposta per potenciar el grau mig en Artesania del Cuir de l'Escola Municipal d'Arts Gaspar Camps. Finalment, l'últim pilar del projecte és la depuradora d'aigües residuals, una instal·lació construïda fa uns anys pels mateixos adobers de la ciutat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés