Publicado 12/03/2015 16:00

La UPC de Vilanova i la Geltrú lidera la primera elaboració de mapes sonors dels oceans amb una volta al món a vela

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques encapçala una expedició inèdita per determinar quin és l'impacte humà al mar de tot el planeta

Vilanova i la Geltrú (ACN).-

La Universitat Politècnica de Catalunya, a través del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB), elaborarà els mapes sonors dels oceans amb una volta al món a vela. El projecte, inèdit fins ara, s'anomena '20.000 sons sota el mar' i les observacions arreu del planeta duraran quatre anys. En aquest període, l'equip de The Ocean Mapping Expediction analitzarà l'estat del mar per avaluar fins a quin punt l'impacte humà està malmetent l'ecosistema sota l'aigua. Així, proposaran millores en les polítiques de gestió. Els investigadors començaran el viatge el proper 12 d'abril des de Sevilla en direcció Casablanca, on el veler suís 'Flor de la passió' iniciarà la ruta per mar.El veler serà el primer vaixell permanentment equipat amb sensors d'última tecnologia. L'estudi es farà amb uns hidròfons que distingiran els sons d'origen animal dels que siguin humans i els anirà classificant. La informació sonora es recollirà mentre un sistema de càmeres captarà imatges que complementaran les dades. Tot aquest material serà automàticament enviat als investigadors del LAB de Vilanova i la Geltrú i també es difondrà a través d'una pàgina web d'accés públic.

Segons la UPC, l'estudi i el mapa sonor analitzaran el flux continu de dades acústiques per a què científics i responsables polítics puguin redirigir les seves actuacions. Un dels àmbits on l'expedició posarà especial interès és en l'observació dels cetacis, els quals depenen dels sons per comunicar-se, caçar i delimitar territoris. Els mateixos responsables del projecte alerten que es tracta d'una espècie fonamental per a l'equilibri dels oceans i, per tant, cal controlar l'impacte de l'activitat humana sobre aquests animals.

Durant els quatre anys que duri l'expedició de '20.000 sons sota el mar' a bord del veler 'Flor de la passió', també s'aprofitarà per desenvolupar el programa científic Micromégas. En aquest cas, es tracta d'un projecte que avalua la quantitat de contaminants plàstics que hi ha al mar. El contingut d'aquest anàlisi serà enviat al Programa Ambiental de les Nacions Unides (UNEP). El viatge de tota l'expedició acabarà a Sevilla l'any 2019 i està inclòs en la commemoració del 500 aniversari del viatge de Fernando Magallanes pel Pacífic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés