Publicado 19/06/2015 20:15

UP reclama al Ministeri d'Agricultura que eviti l'abús de posició de domini en el mercat de l'arròs estatal

Segons el sindicat l'any 2011 es va vendre el 67% de la producció a marques blanques

Barcelona (ACN).-

Unió de Pagesos ha demanat al ministeri d'Agricultura que vetlli perquè no es produeixi abús de la posició de domini de "determinats operadors" del sector de l'arròs, que "pressionen" els preus d'aquest cereal "artificialment a la baixa" a l'Estat espanyol. En concret, UP assenyala Ebro Foods, que "domina" el mercat de l'arròs clofolla, i Mercadona, que amb la resta de marques blanques, fa el mateix segons el sindicat amb el mercat de l'arròs blanc. La formació assenyala que aquest fet provoca "sovint" presumptes situacions de dumping, és a dir, de venda per sota costos de producció.UP aporta dades d'un informe de Marcasa del 2012 per assegurar que l'any anterior el segment de les marques de distribuïdor o blanques suposava un 67% de les vendes d'arròs en volum i un 50% en valor a l'Estat. La segona i quarta empreses comercialitzadores venien la producció bàsicament a aquestes marques blanques.

Ebro Foods, principal envasadora i comercialitzadora d'arròs a l'Estat, venia 315.000 tones a través de les marques SOS, Cigala, Brillante o La Fallera. Maicerías Españolas en venia 134.000 tones, el 82% de les quals a marques blanques. Les tres comercialitzadores següents rondaven les 50.000 tones, quantitats que, segons el sindicat, també es derivaven en gran part a marques blanques, sobretot a Mercadona.

D'altra banda, el sindicat també reclama al Ministeri que defensi davant la Unió Europea la limitació de les importacions d'arròs sense aranzels de Myanmar i Cambodja. La formació denuncia que, presumptament, altres països aprofiten la condició d'aquests d'estar emparats sota el conveni Tot menys armes (EBA), que els permet exportar sense aranzel, és a dir, sense límit de quantitat. Aquests tercers països exportarien l'arròs que produeixen a Myanmar i Cambodja perquè al seu torn aquests l'exportessin a la UE aprofitant el conveni esmentat.

El sindicat cita dades aportades pel Ministeri d'Agricultura per afirmar que Myanmar i Cambodja han multiplicat "exponencialment" les exportacions d'arròs a la UE en els últims anys, Myanmar d'11.731 tones a 128.916 de la campanya 2012-2013 a la 2013-2014, i Cambodja, de 108.028 a 251.302 en el mateix període.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés