Actualizado 18/06/2015 17:19

Uns 200 musulmans s'apleguen al Palau de Vidre de Lleida en la primera pregària del ramadà

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les pregàries es repetiran cada dia a primera hora del matí, a les dues, a les sis i uns minuts més tard de les nou del vespre

Lleida (ACN).-

Unes 200 persones s'han aplegat aquest dijous al migdia al Palau de Vidre de Lleida per fer una de les primeres pregàries del ramadà, que ha començat avui. Les pregàries es repetiran cada dia a primera hora del matí, a les dues, a les sis i uns minuts més tard de les nou del vespre. Aquest és el sisè ramadà que els musulmans de la mesquita del carrer del Nord han de resar als Camps Elisis per incomplir la normativa al temple per excés d'aforament. Uns 300.000 musulmans en total comencen aquest dijous el ramadà a Catalunya, el ritual pel qual no poden menjar ni beure durant el dia.El 21 de juliol del 2010 es va clausurar la mesquita del carrer del Nord de Lleida per primera vegada per excés d'aforament. L'Ajuntament la va reobrir amb el compromís dels fidels de controlar la capacitat del local però al setembre es va precintar definitivament al comprovar que s'havia tornat a superar l'aforament. Hi havia més de 600 persones quan el màxim era de 240.

Així, aquest dijous s'han aplegat al Palau de Vidre dels Camps Elisis de Lleida, uns 200 musulmans per resar. En total, a Catalunya, uns 300.000 musulmans han començat aquest dijous el ramadà. L'esdeveniment s'allargarà aproximadament un mes, el temps que tardi la lluna nova que comença a fer tot el seu cicle.

Aquest any el sacrifici és més exigent atès que s'escau en ple mes de juny, quan els dies són més llargs. El tram en què els seguidors del ramadà no podran menjar ni beure va des de les quatre de la matinada fins a dos quarts de deu de la nit aproximadament.

A partir dels 13 anys els nens i les nenes ja poden fer-lo si volen. Per a ells no és una obligació, com sí ho és per a la gent gran que està bé de salut. Altres col·lectius que estan exempts són el de la gent gran, el dels malalts crònics, el de les dones embarassades o el de les que tenen la menstruació. També es permet trencar el dejuni a les persones que viatgen.

Pel que fa als motius que hi ha darrere el ramadà, un d'ells és una qüestió de salut, un "descans per al cos" que implica una "neteja hepàtica i de líquids". També és tracta de ser més generós i altruista i compartir la gana amb els pobres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés