Actualizado 15/04/2015 20:24

La Universitat de Lleida testa el prototip d'un sistema d'emmagatzematge d'energies renovables

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és abastir les necessitats de calefacció, aigua calenta i refrigeració d'un habitatge unifamiliar durant tot l'any

Lleida (ACN).-

La Universitat de Lleida (UdL) testarà durant els pròxims quatre mesos el prototip del projecte Merits, finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea. Es tracta d'un sistema d'emmagatzematge tèrmic estacional basat en materials innovadors d'alta densitat com ara el sulfur de sodi que té com a objectiu abastir el 100% de les necessitats de calefacció, aigua calenta i refrigeració d'un habitatge unifamiliar amb energies renovables durant tot l'any. El projecte compta amb la participació de diferents universitats, centres de recerca europeus i, també, empreses, ja que la voluntat dels seus promotors és aconseguir crear una tecnologia nova i llocs de treball i, en un futur, poder-lo comercialitzar.El projecte Merits va començar fa uns dos anys i mig i, en aquest temps, s'ha enllestit el disseny de la instal·lació i s'han anat provant els diferents sistemes que el composen i que ara, per primer cop, s'han unit per tal de poder començar els tests sobre el terreny, segons ha explicat la catedràtica de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL, Luisa F. Cabeza.    

La responsable del GREA ha explicat que la diferència de la instal·lació que s'ha muntat al camps de Cappont de la UdL amb la que es pot trobar en una casa és que es pot utilitzar calefacció només abastint-se d'energia solar sense necessitat d'usar combustibles fòssils. La principal novetat del projecte passa per utilitzar l'emmagatzematge d'energia per guardar el sol de l'estiu per poder-ne fer ús a l'hivern i a l'inrevés, és a dir, utilitzar una bomba d'absorció per emmagatzemar el fred de l'hivern per gaudir-ne durant els mesos d'estiu, segons Cabeza.

En aquest sentit, el prototip es provarà a Lleida durant els mesos d'estiu per avaluar l'emmagatzematge termoquímic de la calor. Posteriorment, la instal·lació es traslladarà a Varsòvia (Polònia) on es buidarà per veure els resultats de l'energia solar que s'haurà emmagatzemat a Lleida, tal com ha explicat el coordinador del projecte Merits, Cristophe Hoegaerts (TNO).         

La UdL participa en el projecte a través del grup de recerca GREA Innovació Concurrent, encapçalat per Luisa F. Cabeza. El consorci, liderat pel centre d'investigació holandès TNO, també compta amb la Universitat de l'Ulster; els centres de recerca Tecnalia, VITO i Fraunhofer ISE; i tres empreses per a la fabricació i explotació dels resultats del projecte, Mostotal, Glen Dimplex i De Beiger RTB.

El prototip del projecte Merits, que finalitzarà al setembre del 2016, es troba instal·lat al campus de Cappont de la UdL, on durant els pròxims mesos els investigadors realitzaran les proves de capacitat i eficiència. Així mateix, l'estudiantat de l'Escola Politècnica Superior de la UdL també tindrà l'oportunitat d'assistir a pràctiques i conferències sobre aquesta iniciativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés