Actualizado 26/11/2014 19:28

La Universitat de Lleida porta el desenvolupament del Pirineu a debat a la Seu d'Urgell

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les infraestructures i l'especificitat del territori, estratègies a millorar

La Seu d'Urgell (ACN).- La càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida (UdL) ha organitzat unes jornades sota el títol "El territori que volem. Reflexions al voltant del Pirineu" per a reflexionar sobre el desenvolupament del territori amb els diferents actors que treballen al Pirineu. El director de la càtedra, Joan Ganau, ha apuntat que "les especificitats del Pirineu han fet que tingués una taula específica" i ha afegit que "s'ha de buscar alternativa al model econòmic actual i reflexionar cap a on anem, aquest es l'objectiu de les jornades". La millora de les infraestructures horitzontals i l'especificitat del territori són les estratègies a treballar.La càtedra Repsol de la UdL ha organitzat durant aquest dimarts una taula per a debatre les diferents estratègies de desenvolupament del territori. Per fer-ho ha programat dues taules al matí amb el títol "El Pirineu de Lleida i les seves potencialitats de desenvolupament. Anàlisi i reflexions", en que participa el director de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta; el director d'Agricultura del govern d'Andorra, Landry Riba; la directora del Centre de Desenvolupament Integrat de Catalunya (CEDRICAT), Imma Pallarés; el Tècnic de promoció econòmica del consell comarcal del Pallars Sobirà, Xavier Català; Eva Tarragona, Montanyanes; i Anna Sirven de TaüllOrgènics. La tarda es dedicarà a parlar del territori com a recurs turístic i a reflexionat les diferents alternatives i possibilitats a explotar.

La directora del CEDRICAT, Imma Pallarés, ha manifestat que "s'han de remarcar els agents claus pel desenvolupament territorial i fer èmfasi en emprenedoria i dones". Segons Pallarés, "la taxa de les dones que impulsen activitat empresarial al Pirineu és igual que a la resta de Catalunya i poder una mica per sobre, la dona es un element clau pel desenvolupament del Pirineu i està demostrat que les activitats econòmiques fetes per dones son més sostenibles i més sostingudes en el temps".

Ganau ha recalcat que "el desenvolupament ve marcat per les seves condicions, l'auge econòmic lligat a les activitats terciàries, el turisme, s'hi ha de buscar alternativa ja que és un model esgotat, aquest jornades volen posar un punt i veure cap a on tirar".

Infraestructures com carreteres transversals que uneixen el territori, una millora del ferrocarril i un aeroport, són claus i s'han de millorar segons tots el participants. En aquest sentit, Pallarés, apunta que "evidentment que un aeroport es necessari, però qualsevol estructura, qualsevol projecte, ha d'estar ben planificat i parlat amb els agents del territori, per a que aquest sigui eficient i el seu impacte econòmic i activitat econòmica sigui eficient i sostenible en el temps".

El tècnic del consell comarcal del Pallar Sobirà, Xavier Català, ha expressat que s'han de confiar que aquestes jornades són eficients i que van més enllà del que es diu. En relació a les solucions, Català, ha afirmat que "en un territori concret amb una especificitat concreta, les solucions de les diferents administracions han de passar per aquesta especificitat a tots els nivells i s'han de tenir en compte a l'hora de fer la planificació pel territori".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés