Actualizado 18/11/2014 19:17

La Universitat de Lleida desenvolupa un prototip de simulador d'ecosistemes biològics

Agencia Catalana de Noticias
ACN

S'ha adaptat per simular l'evolució del trencalòs i del musclo zebra i actualment s'està desenvolupant un model per a la gestió de granges de porcs

Lleida (ACN).- El Grup de Computació Distribuïda de la Universitat de Lleida (UdL) ha desenvolupat en el marc del projecte europeu FI4VDI un prototip de simulador d'ecosistemes biològics, anomenat PSysCal, vàlid per a l'estudi mediambiental i l'avaluació dels diferents factors que hi tenen més impacte. El prototip, basat en la computació per membranes, permet simular virtualment a través de la recollida i l'anàlisi de diferents paràmetres l'evolució d'una població i els perills potencials que l'amenacen o comporta el seu creixement. Fins ara ja s'ha adaptat per simular l'evolució del trencalòs i del musclo zebra, i actualment els seus responsables estan desenvolupant un model per a la gestió d'explotacions porcines.El Grup de Computació Distribuïda de la UdL, dirigit pel professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) Fernando Guirado, ha presentat aquest dimarts al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) davant d'empreses lleidatanes del sector de les TIC el prototip de simulador d'ecosistemes biològics, desenvolupat per l'investigador Jordi Mateo en el marc del projecte europeu FI4VDI (Federation Infrastructure-Virtual Desktop Infrastructure).   

El prototip permet simular a través de la recollida i l'anàlisi de diferents paràmetres l'evolució d'una població i els perills potencials que l'amenacen o comporta el seu creixement. Una de les responsables del prototip, la professora del Departament de Matemàtica de la UdL Maria Àngels Colomer, ha explicat que fins al moment han desenvolupat una sèrie de models que permeten estudiar dinàmiques poblacions de diferents espècies de fauna salvatge, facilitant d'una forma important la tasca als gestors en la presa de decisions.   

Així, els responsables del PSysCal han dut a terme diferents treballs centrats en la modelització dels carronyaires a les comarques de Lleida que "ens permet veure, en funció de la disponibilitat del menjar i si es retira aquest o se n'aporta més, quina serà l'evolució de l'espècie. Una altra adaptació del seu treball, amb importants repercussions econòmiques al territori, s'ha centrat en el musclo zebra i a l'embassament de Riba-roja. En aquest cas la finalitat del model "era estudiar les diferents mesures de gestió i veure, a partir d'aquestes, quin seria el resultat i si es podria extingir l'espècie o reduir-ne la presencia". També han desenvolupat models per a l'estudi del tritó pirinenc a la Serra del Cadí i d'espècies d'amfibis a Sudàfrica, així com d'altres aplicacions en diferents àmbits aplicats a la gestió.   

Adaptació per a la gestió d'explotacions porcines

Actualment, els investigadors de la UdL estan desenvolupant un model avançat del quan ara n'estan iniciant la validació centrat en la gestió d'explotacions porcines, abastant tot el cicle reproductiu, des del naixement dels animals fins que aquests arriben a l'escorxador, un àmbit amb unes repercussions econòmiques importants a la demarcació de Lleida, segons destaca Colomer. "Tenim en compte la possibilitat de malalties contagioses, com s'expandeixen i l'efecte de diferents mesures o intervencions que es puguin fer", explica.   

En aquest sentit, remarca que les possibilitats que obre el simulador d'ecosistemes en l'economia real poden ser molt grans. "El fet que virtualment puguis estimar l'efecte d'una intervenció en un moment concret, permet avaluar si te interès o no". En el cas de les granges porcines permet analitzar com aquestes explotacions poden reduir les pèrdues que puguin tenir", segons Colomer.          
Altrament, els responsables del PSysCal també han realitzat l'adaptació a la infraestructura creada d'una aplicació desenvolupada per l'Institut de Ciències de l'Espai -depenent del CSIC- per a la recerca de planetes fora del sistema solar.   

Projecte europeu FI4VDI

El PSysCal forma part del projecte europeu FI4VDI, finançat amb 644.500 euros pels Fons Feder, i del qual en formen part, a més de la UdL i el PCiTAL, la Universitat de Montpeller, l'associació portuguesa Inova-Ria, i les Fundacions Computaex d'Extremadura i Centre de Supercomputació de Castella i Lleó. 

El FI4VDI ha desenvolupat una infraestructura cloud i ha dissenyat diferents prototips d'aplicació en aquest entorn, com el dissenyat per la UdL o d'altres centrats en oncologia o  seqüenciació genòmica i que també s'han presentat aquest dimarts al PCiTAL, amb l'objectiu d'intercanviar tecnologia a l'espai SUDOE i millorar la competitivitat dels sectors públic, empresarial, educatiu i universitari, ja que l'objectiu final dels prototips desenvolupats es que les empreses puguin aplicar-los i treure'n un profit, segons ha remarcat el professor de la UdL, Fernando Guirado.   

El comitè de direcció d'aquest projecte s'ha reunit aquest dilluns i dimarts per primera vegada a Lleida per presentar la iniciativa a empreses i entitats del sector interessades per facilitar contactes de cara a futurs projectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés