Publicado 03/08/2015 14:00

Unió de Pagesos considera "cínic" que Brussel·les no activi les mesures extraordinàries per a crisis "greus" de preus en fruita dolç

El sindicat denunciarà grans cadenes de distribució alemanyes per condicionar els preus a la baixa i no descarta accions de protesta

Lleida (ACN).-

Unió de Pagesos considera que la crisi de preus en fruita dolça ha arribat a un "punt límit" en què resulta "injustificada, incomprensible i cínica" la inacció de la Comissió Europea quan no activa les mesures extraordinàries previstes per l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses. El sindicat considera que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d'estocs, només s'explica per la presumpta situació d'"abús de posició de domini" que fa que els principals operadors de la gran distribució centreeuropea "puguin estar condicionant el mercat amb preus a la baixa". Per això, el sindicat no descarta emprendre accions de protesta contra aquestes cadenes.Unió de Pagesos responsabilitza a grans cadenes de distribució centreeuropees de condicionar els preus de la fruita a la baixa, tot i la manca d'estocs a les càmeres fructícoles, "per així poder continuar mantenint els elevats marges de benefici que van aconseguir l'any passat a causa de l'enfonsament de preus des d'inicis de campanya, i que es va veure agreujat pel veto rus.  

El sindicat remarca que l'actual campanya va començar amb uns preus en origen, segons la Llotja de Mercolleida, d'entre 35 i 40 cèntims d'euro per quilo pels calibres inferiors (calibre B) la setmana del 22 al 28 de juny, però a la setmana següent els preus ja van baixar 5 cèntims d'euro per quilo, i a la tercera setmana van tornar a caure fins els 25 cèntims d'euro per quilo. La setmana del 13 al 19 de juliol el preu ja havia arribat als 20 cèntims d'euro per quilo situació que va fer caure els preus de calibres superiors uns 10 cèntims d'euro per quilo, situant-los a un preu d'entre els 30 i 40 cèntims d'euro per quilo. 

Unió de Pagesos recorda que el sector productor ve d'una "nefasta" campanya de préssec i nectarina del 2014 per solapaments de pics de producció, la pressió de la distribució i l'agreujant del veto rus. L'inici de la campanya 2015 ha estat "molt equilibrat", amb més demanda que oferta, "però que no s'ha traduït amb uns preus equilibrats, sinó que es manté la situació de crisi greu de preus que provoca una pertorbació del mercat". "La continuïtat de preus per sota costos de producció fa inviable l'activitat agrària de les empreses familiars agràries", és a dir, qüestiona la viabilitat de l'actual model productiu fructícola català, segons l'organització agrària.  

Davant aquesta situació el sindicat demana a la CE que actuï d'una vegada i es decideixi a prohibir la comercialització dels calibres i categories inferiors de préssec i nectarina, els que més pressiona en el preu la gran distribució. També demana que s'aixequin les normes de la competència sobre les organitzacions de productors per tal que puguin arribar a pactes concrets per equilibrar la balança de la capacitat de marcar el preu, "que ara recau en l'única mà de la distribució" i, per tant, "és en molt poques mans que s'acaben condicionant i creant situacions de col·lusió tàcita i abús de posició de domini que distorsionen el mercat". 

El sindicat assegura que aquestes dues mesures no tenen efecte sobre el pressupost de la Unió Europea, i, per això,  des d'Unió de Pagesos no entenen perquè la Comissió Europea no les activa. El sindicat reclama per al sector productor eines per poder ser més fort en les negociacions comercials amb els distribuïdors.

En aquest sentit, Unió de Pagesos adverteix que comparant els preus en origen i destí de la campanya actual i la campanya del 2012 de préssecs i nectarines, les dades mostren que l'any 2012, mentre el preu en destí dels préssecs i les nectarines va rondar els 2,75 euros/quilo, el preu en origen se situava al voltant dels 50 cèntims d'euros per quilo. Aquest 2015, el preu en destí no ha baixat dels 2,50 euros/quilo de mitjana però el preu en origen ha caigut fins els 20 cèntims d'euros per quilo. O el que és el mateix, mentre que el preu en destí només ha baixat un 9% el preu en origen ha caigut un 60%.     

Davant aquest context, Unió de Pagesos també estudia accions de protesta contra les grans cadenes alemanyes de distribució Lidl i Aldi, per denunciar que estan pressionant els preus a la baixa "d'una manera que presumptament pot constituir un incompliment de les normes de la competència". Per aquest motiu, el sindicat prepara denúncies contra aquestes cadenes de distribució davant de les autoritats alemanyes de la competència.     

Unió de Pagesos tampoc descarta dur a terme altres accions contra aquells establiments que, aprofitant la situació de crisi, iniciïn campanyes reclam amb préssecs i nectarines amb preus extraordinàriament baixos. Per aquests motius, el sindicat alerta a la distribució catalana que el continuarà amatent per denunciar qualsevol situació de conductes paral·leles en les ofertes de fruita dolça.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés