Actualizado 10/09/2015 09:05

Unes mares gironines desfermen una onada solidària amb la recollida de material per a nadons refugiats

La iniciativa va començar amb un grup reduït de persones i en tres dies s'ha estès a nombrosos punts de Catalunya

Salt (ACN).-

Un grup de mares gironines va començar una recollida de portanadons i material com ara roba d'abric per al poble sirià impactades per les imatges de refugiats que els arribaven a través dels mitjans. En només tres dies, però, s'ha desfermat una onada de solidaritat arreu de la demarcació i també a altres punts de Catalunya amb una recollida massiva de material. El local que els han cedit a Salt ja se'ls ha quedat petit i busquen urgentment una nau a Barcelona per centralitzar tot el que reben. La idea és enviar-ho a Turquia on una associació s'encarregarà de fer-ho arribar als refugiats de Grècia i d'altres països. Necessiten voluntaris i furgonetes i reclamen la implicació d'ajuntaments i entitats."Estem desbordats i impactats per la solidaritat de la gent", explicava Marta Meléndez, fundadora del grup de criança Eco-Mares i una de les impulsores de la iniciativa. Res els feia pensar que el que volien fer a títol individual, com era enviar portanadons i material bàsic als refugiats sirians, acabaria convertint-se en tres dies en tota una plataforma de recollida arreu de Catalunya.

Sabien que hi havia una entitat grega, Kos Kindness, que ho estava fent i van començar a agafar el material de coneguts i familiars per enviar-ho tot conjuntament. En només 48 hores ja hi havia gent de Barcelona i de la demarcació de Girona interessada i van decidir crear un grup de Facebook, 'SOS Síria a Catalunya. Recollida de material de criança per als refugiats' per anar informant dels diferents punts de recollida. La crida s'ha estès com la pólvora gràcies a les xarxes socials i el WhatsApp i ara ja tenen un local de Càritas, cedit per l'Ajuntament de Salt, on centralitzar la recollida de material a comarques gironines. Hi ha punts de recollida a Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, Vilabertran, Bordils i Amer. Fora de la demarcació, també hi ha punts de recollida al Maresme i el Barcelonès, a través de ciutats com ara Mataró i Badalona.

L'espai, però, se'ls està quedant petit i des d'ahir que han decidit començar a empaquetar-ho en caixes i distribuir-ho en palets, degudament classificats. Segons explica Meléndez, "necessitem urgentment una nau a Barcelona des d'on unir tots els punts de recollida de Catalunya". Es queixa que només han pogut comptar amb l'ajuda de l'Ajuntament de Salt i Protecció Civil i molt especialment de l'Associació d'Ajuda al Poble Siri de Salt, que els facilitarà la tramitació de l'enviament a Turquia. Allà els espera una associació que treballa amb entitats d'ajuda del poble siri que s'encarregarà de distribuir-ho a Grècia i Turquia. La previsió amb la que treballen és la de fer el primer enviament el pròxim 14 de setembre.

El portanadons, l'article més buscat

La imatge del nen sirià ofegat en una platja de Turquia va "afectar" profundament al grup de mares, que van veure que calia fer alguna cosa urgentment. El portanadons va ser l'article que van creure més necessari. "En les imatges es veu com els refugiats fan trajectes molt llargs amb la mainada, que porten de qualsevol manera; la idea és facilitar-los el camí i que tinguin les mans lliures per carregar les coses i tenir els fills ben a prop", recorda Meléndez.

Precisament aquest article és el que menys abunda entre les donacions i per això insisteixen en la seva importància. També recullen roba d'abric de nens, sabates, mantes, tendes de campanya de muntatge fàcil, bolquers, tovalloletes, raspall de dents i biberons, entre d'altres.

La Sara López és una mare de Cassà de la Selva que ha portat la roba que la seva filla de mesos ja no farà servir. "Hem vingut a fer un cop de mà", afirma. Molts dels voluntaris coincideixen en dir que els refugiats són persones que fugen per sobreviure i que si ells estiguessin al seu lloc agrairien molt l'ajuda. La Laia Pla és una altra mare voluntària que reconeix que se li posa la "pell de gallina" quan veu les imatges de les famílies sirianes.

Reclamen la implicació d'Ajuntaments i entitats

La rapidesa amb què s'està mobilitzant la societat contrasta amb la lentitud de les administracions. Meléndez lamenta que només un ajuntament els hagi volgut ajudar i reclama el suport urgent d'entitats i consistoris per als temes logístics. "La gent ja es mobilitza; ara necessitem que ho facin els polítics, que tan que s'omplen la boca amb el tema d'ajuda doncs ara és hora de fer-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés