Publicado 04/12/2015 15:54

La UManresa posa en marxa una prova pilot per crear una plataforma virtual per a cuidadors de malalts d'Alzheimer

La iniciativa forma part d'un projecte europeu i rebrà 412.000 euros procedents de la Comissió Europea

ACN

Manresa.-El projecte d'investigació liderat per la Direcció de Recerca i Innovació del campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya té com a objectiu la creació d'una plataforma virtual per donar suport a cuidadors de malalts d'Alzheimer i a les persones de qui tenen cura. El programa 'CaregiverPRO-MMD' és un projecte europeu que busca poder fer un millor seguiment i assistència dels pacients afectat d'Alzheimer, formar-los, tant a ells com als seus cuidadors informals i familiars, a través d'un plataforma TIC basada en una estructura de xarxes socials específiques. Per desenvolupar l'assaig clínic, 200 malalts d'Alzheimer de Manresa i els seus cuidadors participaran a la prova.

Segons el director de Recerca i Innovació d'UManresa, Xavier Gironès, l'objectiu final del projecte és millorar l'ecosistema sanitari. "Hem d'aconseguir que el cuidador estigui ben cuidat, empoderat i que rebi suport extern de qualitat i efectiu. Si disposa de prou eines per garantir-ho, això tindrà beneficis en la millora de la qualitat de vida d'ell mateix i del malalt que cuida", ha destacat.Un dels principals aspectes que té en compte el projecte és el paper del cuidador d'aquests pacients. El seu perfil és el d'una dona de mitjana edat, sense formació en salut i habitualment familiar directa de l'afectat, que en té cura a casa i que pateix les conseqüències de la malaltia. Segons Gironès, el cuidador és una peça "clau" en l’assistència, a més de ser la persona que té informació de primera mà del pacient per permetre afinar el diagnòstic i fer la valoració i el seguiment de la seva evolució.Per desenvolupar l’assaig clínic està previst identificar 200 malalts d'Alzheimer en fase moderada de Manresa i els seus cuidadors. A tots ells se'ls facilitarà una tauleta que els donarà accés a la nova plataforma virtual que es crearà en el marc del projecte. Durant un període de divuit mesos es durà a terme un seguiment de com els cuidadors utilitzen aquesta eina tecnològica i posteriorment se’n farà una avaluació. La xarxa col·laborativa permetrà poder reduir sentiments de solitud o d'aïllament social tant del cuidador com del pacient, de manera que es podran compartir experiènciesLa plataforma on-line es basarà en tecnologia web i serà accessible per ordinador, mòbil i tauleta. Per millorar el seguiment de la malaltia i supervisar-ne els canvis, la plataforma disposarà d’eines de control i d’avaluació en format test i qüestionari. També serà una font de formació del cuidador, recomanant lectures que ajudin a millorar els seus coneixements mèdics i assistencials. Això, d'altra banda, permetrà reduir els costos assistencials i les visites al metge.En l'actualitat, les malalties degeneratives com l'Alzheimer o la demència vascular no tenen solució mèdica coneguda i estan considerades com una epidèmia mundial per part de l'Organització Mundial de la Salut. Està previst que el nombre de pacients amb demència s'hagi triplicat l’any 2050 i que afecti a més de 115 milions de persones al món. Segons aquestes mateixes previsions, una de cada tres persones de més de 65 anys moriran amb demència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés