Actualizado 28/06/2015 18:06

Últim dia de balls, músiques i tradicions del Dansàneu

El renovat Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu ha tingut com a punt àlgid dues cercaviles, una de dansa i una de foc

Esterri d'Àneu (ACN).-

Una gran cercavila de dansa tradicional i una altra cercavila de foc amb els Diables de les Valls d'Àneu i el Gall Fer com a protagonistes han estat el punt àlgid de la celebració del 24è Dansàneu. El renovat Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu enfila aquest diumenge la seva última jornada amb un programa farcit d'activitats, des d'un taller de construcció d'instruments tradicionals i una demostració de danses occitanes a Esterri d'Àneu fins a l'actuació de l'esbart Ballets de Catalunya a la Guingueta d'Àneu i el concert dels bascos Elai Alai a València d'Àneu. "Durant aquests dies, a les Valls d'Àneu, hem posat la dansa de moda", ha assenyalat el director general de Cultura Popular, Lluís Puig.Aquest diumenge, el nou Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu ha celebrat la seva última jornada amb un programa farcit d'activitats. A Esterri d'Àneu, a la piscina municipal, ha tingut lloc un taller de construcció d'instruments tradicionals a càrrec de Montse Milan. També aquest matí, una representació del conjunt Les Bethmalais ha fet una demostració de danses tradicionals occitanes, a manera de preludi de l'actuació dels aragonesos Corro d'es Bailes de San Chuan, que s'han acompanyat dels músics de l'Orquestina del Fabirol.

Paral·lelament, València d'Àneu ha acollit l'actuació del grup basc resident, Elai Alai, provinents de Portugalete. També a la plaça de l'Ajuntament però en aquesta ocasió de la Guingueta d'Àneu, l'esbart Ballets de Catalunya, acompanyats del seu conjunt musical, De Soca-rel, han realitzat una demostració de balls tradicionals catalans.

"Hem posat de moda la dansa"

El director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, s'ha mostrat optimista en relació al creixement potencial del festival i ha valorat positivament aquest nou model. "Durant aquests dies, a les Valls d'Àneu, hem posat la dansa de moda", ha destacat Puig. El director del certamen ha apuntat que no es busca convertir el Dansàneu en un mercat de compravenda de produccions i de grups sinó d'intercanvi de coneixement i experiències.

En la mateixa línia s'ha expressat el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, el qual ha detallat la seva voluntat de convertir el Dansàneu en una proposta que "sedueixi el públic i el convidi a visitar aquest magnífic entorn, que és el Pirineu, gràcies a una proposta cultural de qualitat".

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Departament de Cultura, l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d'Estudis Ilerdencs, Patronat de Turisme) i el suport dels Municipis aneuencs, l'Ecomuseu Valls d'Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Hi col·labora l'Obra Social 'la Caixa'.

El nou Dansàneu es proposa "donar resposta als requeriments i necessitats d'un context social i cultural canviant, amb la dansa com a eix principal i vertebrador". Tot plegat "incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés