Actualizado 23/12/2014 14:13

La UGT denuncia que el 40% de les dades de disminució de l'atur registrat són ''falses''

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El sindicat reclama a la Generalitat que inclogui una nova variable en les estadístiques per poder desagregar les persones que abandonen el SOC tot i no haver trobat feina

Barcelona (ACN).-

Aquest novembre van sortir de l'atur 63.835 persones, de les quals 37.561 persones, el 58,8%, ho van fer perquè van ser contractats en una feina mentre que 26.274 aturats, el 41,16%, van abandonar les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per altres motius com per fer un curs de formació, per estar desmotivats laboralment, emigrar a l'estranger o per altres motius, segons l'informe 'L'atur invisible' de la UGT. El secretari de Política Sindical de la UGT, Camil Ros, ha presentat l'estudi i ha reclamat a la Generalitat que inclogui en les dades de l'atur una columna estadística que contempli aquests supòsits de sortida de l'atur que ajudarien a millorar la qualitat de les polítiques actives.Les dades de l'atur registrat sempre han estat per rere de les xifres de l'Enquesta de la Població Activa (EPA), una enquesta que esta reconeguda pels experts laborals com la que s'aproxima més a la realitat laboral i a l'atur.

L'estudi de 'L'atur invisible' que ha presentat aquest dimarts la UGT explica una part d'aquesta diferència. En l'estudi s'assegura que si s'agafen les dades del fluxos de l'atur registrat que es publiquen cada mes es pot millorar la qualitat de les xifres de l'atur perquè desagrega els motius de les persones que abandonen les llistes de l'atur.

L'estudi agafa l'exemple d'aquest últim mes de novembre on l'atur registrat es va situar en 581.652 persones, cosa que va suposar una disminució de 5.481 persones en relació amb el mes d'octubre. A partir d'aquesta informació, i tenint en compte les dades de fluxos es pot saber que d'aquestes 581.652 persones, 523.298 no van modificar la seva situació en relació amb el mes anterior, en el que s'anomena el col·lectiu de 'permanències'.

A més, seguint en el mes de novembre, 58.354 persones van entrar a les llistes del SOC i 63.835 persones van sortir-ne. La diferència, 5.481 persones és la xifra de reducció de l'atur que es va publicar quan es va informar les dades de l'atur del novembre.

Però per saber els motius de sortida d'aquestes 63.835 és el que persegueix l'estudi i d'això en surt que d'aquestes sortides només 37.561 persones van ser contractades per una empresa, mentre que 26.274 persones, el 41,16% de les sortides, van tenir diferents motius per abandonar el SOC però no per haver trobat feina.

Camil Ros insisteix que incorporar una columna a les estadístiques de l'atur que expliqui els motius pels quals s'abandona el SOC ajudaria a millorar la qualitat de les polítiques actives de la Generalitat atès que es tindria un coneixement més exacte de les persones que no tenen feina. 'La gent que no està dins de les estadístiques és normalment la gent que ho passa pitjor', segons Camil Ros que ho justifica perquè són persones que no es beneficien de l'actuació del govern.

Ros ha explicat que amb aquestes singularitats les xifres de l'atur registrat s'aproximarien més a la realitat i fins i tot més a l'EPA.

El secretari de Política Sindical de la UGT ha destacat una realitat que constaten aquests fluxos i que indica que el mes de novembre d'aquest any només 528 persones van assistir a un curs de formació i reciclatge professional, cosa que els obliga per llei a abandonar les llistes de l'atur.

Ros demana que assistir a cursos de formació i seguir estant aturat no obligui a abandonar l'atur però a més adverteix al Govern i al Departament d'Empresa i Ocupació que és preocupant que només un 0,8% de les sortides de l'atur sigui per anar a fer un curs de formació quan les necessitats de reciclatge professional són molt elevades entre el col·lectiu de persones a l'atur de llarga durada.

El Síndic es posiciona a favor de la UGT

Camil Ros també ha informat que el Síndic de Greuges ha donat la raó a la UGT de Catalunya en la queixa presentada el 19 de novembre passat contra el Servei d'Ocupació de Catalunya pels 10.000 expedients sancionadors oberts pel Govern contra aturats per infraccions comeses fa un any i mig, quan cobraven la prestació per desocupació. Amb aquesta denúncia el Govern pretén cobrar un mes de la prestació de l'atur de la persona beneficiada.

El Síndic de Greuges ha donat la raó a la UGT que hi ha jurisprudència suficient per no seguir en aquesta denúncia perquè amb efectes retroactius sempre s'ha d'aplicar la norma sancionadora que sigui més favorable a l'afectat i per tant 'es deixin sense efecte i s'arxivin tots els procediments sancionadors iniciat pel SOC pel fet de no renovar la demanda d'ocupació entre el 24 de maig i el 3 d'agost del 2013'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés