Publicado 14/01/2015 17:22

El TSJC confirma l'anul·lació de la cessió del padró de Cabrils per fer la consulta

El tribunal considera que l'acord del ple de l'Ajuntament té efectes jurídics

Barcelona (ACN).-

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat l'anul·lació de l'acord del ple municipal de Cabrils (Maresme) per cedir les dades del padró a la Generalitat per fer la consulta sobiranista. Com ja va fer un jutjat ordinari el passat juliol, el TSJC considera que l'acord vulnera la protecció de les dades i creu que la sentència inicial va impedir que l'Ajuntament les cedís durant els tres dies que va estar vigent el decret de convocatòria del 9-N a finals de setembre.El 27 de març el ple de Cabrils va aprovar un acord pel qual cediria el padró del municipi si la Generalitat ho demanava per realitzar el cens per a la consulta i aquesta fos legal. Un veí del municipi, membre de Societat Civil Catalana, Alejandro Rusiñol, va denunciar l'acord perquè considerava que vulnerava la llei de protecció de dades. El 4 d'abril, un jutjat contencions-administratiu de Barcelona va suspendre l'acord del ple. La magistrada del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona va considerar que s'havia de suspendre cautelarment l'acord per evitar que la cessió de dades pogués materialitzar-se.

Posteriorment, el mateix jutjat va aixecar la suspensió i la va acotar a les dades del veí demandant, Alejandro Rusiñol. "Està legitimat per sol·licitar que la cessió de dades del padró no afecti les seves dades, però no ho està per pretendre que la suspensió afecti les dades de la resta de veïns del municipi", subratllava la jutgessa.

A principis de juliol, el jutjat va acceptar el recurs presentat pel veí i va declarat nul l'acord del ple de l'Ajuntament. La jutgessa va considerar que l'acord no és només un acte polític, com al·legava el govern municipal i l'Agència Catalana de Protecció de Dades. Creu que és un acte administratiu "amb voluntat de tenir efectes jurídics" i que mitjançant aquest acord el consistori "assumeix l'obligació de cedir les dades del padró". Així, subratlla que és un acord amb conseqüències jurídiques per a tot el municipi encara que es desconegui quan es produiran.

En la seva sentència, el TSJC rebutja el recurs de l'Ajuntament i considera legítim i legal el fet d'anul·lar l'acord municipal per prevenir una possible vulneració de drets fonamentals, més encara quan la consulta es va acabar convocant. Per tot això, manté l'anul·lació de l'acord del ple.

Per la seva banda, Rusiñol s'ha felicitat per aquesta nova sentència que li dóna la raó i la considera "aclaparadora". Segons ell, "ha triomfat la legalitat" i considera que la sentència "marca el camí per altres procediments judicials oberts", en referència a la demanda que va presentar al TSJC contra la Generalitat per utilitzar les dades estadístiques de l'Institut d'Estadística de Catalunya per al cens de la consulta. Igualment, Rusiñol ha lamentat la 'mala praxis' de l'equip de govern de Cabrils, ja que va recórrer la primera sentència amb diners públics i ara hauran de pagar les costes judicials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés