Publicado 16/12/2015 15:15

El TSJC anul·la l'acomiadament d'una treballadora en procés de fecundació artificial

El tribunal amplia la protecció de les embarassades a les dones que pretenen quedar-s'hi

ACN

Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la sentència que obligava una multinacional a readmetre i reincorporar a la plantilla una treballadora acomiadada en considerar que l'extinció del lloc de treball podia estar motivada pel fet de sotmetre's a un tractament de fecundació 'in vitro'. L'alt tribunal català inclou el període de tractament per a la fecundació en el supòsit d'especial protecció davant d'un acomiadament.

En cas d'embaràs, la improcedència d'un acomiadament comporta la seva nul·litat, ja que es tracta d'un supòsit d'especial protecció davant de la vulnerabilitat que suposa per a la dona l'estat de gestació i la possibilitat que sigui objecte de discriminació per raó de gènere. El TSJC ha sentenciat, però, que el mateix grau de protecció s'ha d'atorgar en cas que, malgrat no hi hagi embaràs, existeixi un “indici raonable” que la motivació principal de l'acomiadament ha estat, precisament, la voluntat de quedar embarassada mitjançant un tractament de fertilització.Així ho ha decidit en relació al cas d'una treballadora que portava sis anys en una important multinacional i va ser acomiadada el 20 de juny de 2014, tot just un mes després que iniciés un tractament de fecundació per tal de quedar embarassada. Malgrat l'empleada de la multinacional ostentava un càrrec d'elevada responsabilitat i no havia estat mai objecte de cap tipus de sanció o crítica per part de l'empresa anteriorment, sinó que havia obtingut un ascens poc abans, sent nomenada cap d'operacions, se li va comunicar el seu acomiadament amb efecte immediat mitjançant una carta de poc més de tres línies de text on, a mode de justificació de la mesura extintiva, només es feia constar que era "conseqüència de l'exercici de les seves funcions que afecta el correcte rendiment a la feina".Es dóna la circumstància, però, que la dona ja havia tingut un fill i que l'empresa va poder demostrar que havia pres mesures de conciliació de la vida laboral i familiar i havia ascendit treballadores després que es quedessin embarassades, entre altres mesures. A més, malgrat que l'afectada va enviar un correu a la clínica de fertilitat des del compte de l'empresa, els seus responsables asseguren que desconeixien que volia quedar-se embarassada. Finalment, la dona no va quedar-se embarassada en aquell primer intent.En la seva sentència, el TSJC considera que la vaguetat de la justificació, la total absència d'episodis previs de sanció, l'ascens obtingut en temps recent per la pròpia afectada i la incapacitat de l'empresa per oferir indicadors que de forma plausible justifiquin la impressió de descens en el rendiment de la seva treballadora constitueixen un “indici raonable” de que l'acomiadament “es basa essencialment en que la interessada s'ha sotmès a un tractament de fecundació” considerant que existeix, per tant “discriminació per raó de gènere”. El tribunal tradueix aquesta situació en la declaració de nul·litat de l'acomiadament, ratificant el criteri del Jutjat de Primera Instància número 28 de Barcelona del passat mes d'abril. I ho fa atorgant al període de tractament idèntica consideració a la dispensada en cas d'embaràs, que és el supòsit específicament contingut a la legislació laboral espanyola i la normativa europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés