Actualizado 02/12/2015 20:09

Troben a Vimbodí i Poblet el gravat en pedra del mapa d'un campament de caçadors de fa més de 13.000 anys

La placa es pot considerar la primera representació d'un grup social coneguda fins a la data

ACN

Vimbodí i Poblet.-Les excavacions realitzades al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), han permès descobrir una singular peça d'art moble en un nivell del paleolític superior de fa entre 13.000 i 14.000 anys. Es tracta d'una placa d'esquist –un tipus de pissarra– de divuit centímetres de llarg i vuit i mig d'ample, que presenta set motius semicirculars gravats que, per la forma i proporcions, els experts han interpretat com cabanes. Així, constituiria la representació d'un campament de caçadors, la primera d'aquestes característiques que es documenta i un dels primers exemples de paisatgisme documentats en la història de l'art. Aquest estudi s’acaba de publicar a la revista 'PLOS ONE'.

Aquest objecte es va trobar durant la campanya del 2013, però no ha estat fins ara que s'ha pogut posar de manifest la seva singularitat i rellevància. Manuel Vaquero, director de les excavacions –a més d'investigador de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)–, ha explicat a l'ACN que han comparat els motius semicirculars que apareixen a la placa amb les cabanes construïdes per caçadors com els boiximans del Kalahari, els aborígens australians o els pigmeus i "corresponen perfectament a aquest tipus d'estructures".Aquesta peça constitueix una singularitat en el panorama de l'art paleolític, en el qual predominen les figures d'animals i els signes abstractes, ha exposat. "No estem davant d'una peça més, que repeteix el que ja s'ha anat trobant des de fa més de 100 anys a l'arqueologia del paleolític", ha assenyalat Vaquero, "sinó que estem davant d'una representació que és única per la seva temàtica". Qui la va fer és "un individu específic que, en un moment determinat, va decidir representar una cosa que tenia davant dels seus ulls", ha detallat. I va triar el campament que tenia al davant, i no pas, per exemple, les muntanyes de Prades, ha relatat el director de les excavacions.Precisament, Vaquero creu que qui va realitzar el gravat va retratar el campament que es devia trobar a la plana de davant de l'abric on duen a terme els treballs arqueològics. A més, ha afegit, va utilitzar la mateixa tècnica, "segurament una punta de sílex", per realitzar tota la peça, la qual cosa fa pensar que se'n va encarregar un únic individu en un curt espai de temps.La primera campanya d'excavació al Molí del Salt es va realitzar el 1999 i els treballs han continuat de forma ininterrompuda fins a la data, amb caràcter anual. Compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet i l'empresa SOREA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés