Publicado 18/06/2015 12:27

Tretze formacions musicals participaran a la divuitena edició del Festival Paupaterres de Tàrrega

El 17 i 18 de juliol el certamen dóna protagonisme a la música del País Basc amb les actuacions de Kepa Junkera i Esne Beltza

Tàrrega (ACN).-

El Paupaterres, Festival Musical d'Estiu de les terres de Ponent, arriba un cop més a Tàrrega els dies 17 i 18 de juliol. Amb una programació a l'alçada de la seva majoria d'edat, durant els dos dies que dura el certamen s'oferiran 13 concerts per a tots els gustos i d'estils tan diversos com l'ska, el hip hop, el rock i la barreja de sons tradicionals i electrònics. Enguany es dóna especial protagonisme a la música del País Basc, amb les actuacions de Kepa Junkera i Esne Beltza. Al cartell també s'hi troben artistes com els Amics de les Arts, Zoo, Soweto i la Terrasseta de Preixens. Està prevista l'assistència d'unes 7.000 persones.Un dels punts forts del festival d'enguany és el focus dedicat a la música del País Basc i el seu acordió tradicional, la trikitixa. El divendres 17 de juliol actuarà Esne Beltza, una formació que utilitza instruments tradicionals adaptant-los a ritmes moderns com l'ska o el hip-hop. Dissabte 18 de juliol serà el torn del músic de folc Kepa Junkera, aplaudit internacionalment, que al Paupaterres portarà el seu nou treball 'Una petita història de la trikitixa'. Ho farà acompanyat per la formació Sorginak, un grup de noies entre els 15 i els 18 anys especialitzades en polifonia i tocar l'instrument pandero.

Durant els dos dies del festival està previst que passin unes 7.000 persones per la capital de l'Urgell, que es convertirà en un punt de trobada per a tot tipus de públics que gaudiran de propostes musicals, gastronòmiques i artesanals. La cita, on es barregen els sons més tradicionals i moderns, està organitzada per l'Associació Paupaterres i l'Ajuntament de Tàrrega, i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i la Generalitat.

Els Amics de les Arts i Zoo, convidats d'enguany

El Paupaterres presenta divendres Zoo, una de les revelacions de la temporada. El col·lectiu musical valencià se centra entre el rap, el hip-hop, el rock i l'ska però també mescla ritmes electrònics. Amb unes lletres de cançons polítiques, 'Tempestes vénen del sud' ha estat el seu primer disc, que conté 'Estiu'.

L'endemà, el reconegut quartet barceloní Els Amics de les Arts presentarà les cançons del seu darrer treball en la gira d'aniversari dels seus 10 anys sobre els escenaris. El grup interpretarà melodies pop amb pinzellades de música electrònica amb les seves habituals lletres quotidianes plenes d'ironia i jocs de paraules.

La petjada dels grups lleidatans

Per la seva vinculació a la capital targarina, el festival tindrà una àmplia presència lleidatana als seus concerts. En aquesta edició, els sons ballables i divertits, barreja de rumba catalana i ska de la Terrasseta de Preixens sonaran al costat de la veterana banda lleidatana La Família Torelli, formada per vuit músics que tenen el seu punt de trobada a Lleida. La formació descarregarà el seu còctel de funk, soul i jazz que els ha portat pels principals festivals especialitzats d'arreu d'Europa.

Fruit de la col·laboració entre el Festival Paupaterres i Ponent Roots, una de les notats d'aquesta 18a edició, els djs Edu i Uri (Ponent Rooots Selectors), amenitzaran l'espera entre els concerts de divendres i allargaran la nit amb una actuació on punxaran clàssics de la música negra.

El programa de dissabte l'obrirà el cantautor senegalès i lleidatà d'adopció, Alu Spear, que com a multiinstrumentista fusiona el reggae amb pinzellades africanes reunides al seu disc 'Mama Africa'. Precisament el reggae és el fil conductor de l'oferta mestissa dels djs targarins Ghetto Youth, que entre les actuacions de cada grup del dissabte, enllaçaran els sons jamaicans amb l'electrònica amb unes sessions amb molt de ritme.

De les arrels a la fusió electrònica

La jornada de divendres finalitzarà amb Doctor Prats, un grup de 7 músics de Terrassa acabats de néixer, però amb una trajectòria consolidada com a músics. Autodefinits com una banda de 'festa fusió', els seus ritmes abasten des del reggae fins al folk, amb dosis de rock, ska, rumba, samba i cúmbia.

El festival es clou amb dues agrupacions que tenen els sons festius com a element comú. Els barcelonins Soweto, que beuen de les influències de la música jamaicana i dels sons tradicionals negres, com el jazz i el rythm and blues dels EUA. Per la seva banda, els Xeic!, expressió de les terres de l'Ebre per cridar l'atenció d'algú, creen una sonoritat que agafa com a base la música de les xarangues per amanir-la amb rock, ska, ritmes llatins, reggae i punk.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés