Publicado 26/01/2015 15:09

Tret d'inici al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès

En els propers dos anys es convidarà a més de 20.000 persones d'entre 50 i 69 anys a fer-se la prova

Ripoll (ACN).-

Salut va enviar la setmana passada les primeres invitacions perquè les persones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès participin en el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. L'objectiu és que els homes i dones que rebin la invitació vagin a la farmàcia a fer-se un test que detecta la presència de sang en femta, un dels símptomes d'aquest tipus de càncer. La primera tramesa d'invitacions s'han enviat a veïns de les ABS de Ripoll-Sant Joan de les Abadesses i de Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 nous casos i és la segona causa de mort per càncer al país.El mètode de cribratge es fa a partir d'un anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal. Salut invitarà a la població diana -tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs- a fer-se-la. Rebran una carta a casa seva on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà de com participar-hi. Faran un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat en dues setmanes.

Per dur a terme la implantació del Pla de Detecció Precoç (PDPCCR) cal la implicació de farmàcies i centres de salut que es converteixen en informadors i facilitadors dels kits. Així, les persones que vulguin fer-se la prova de detecció precoç s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per a la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.

Després, les mostres s'enviaran a analitzar. Els resultats de les anàlisi s'inclouran a la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del seu centre de referència, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d'una colonoscòpia diagnòstica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Inici de la segona ronda al Baix Empordà

El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte es va començar a implantar l'any 2013 a la Regió Sanitària Girona per la comarca del Baix Empordà. Durant el 2013 i el 2014 es va iniciar progressivament a totes les ABS d'aquesta comarca, i just aquest mes coincideix que s'estan enviant les últimes cartes a l'ABS de Palamós, que tancarà la primera ronda. Paral·lelament, s'estan enviant les cartes per iniciar la segona ronda a l'ABS de Torroella de Montgrí, el primer municipi gironí on es va iniciar la implantació del Programa.

El càncer de còlon i recte

A Catalunya cada any se'n diagnostiquen més de 4.000 casos nous, de càncer de còlon i recte, i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions per any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una estabilització clara de la mortalitat en homes i un descens en dones.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

Com que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés