Actualizado 09/09/2015 15:02

Tres eurodiputats estrangers assistiran a la manifestació de l'11-S a la Meridiana

Els parlamentaris condemnen els comentaris de Morenés sobre l'exèrcit i asseguren que estan "totalment fora de lloc" dins de la UE

Estrasburg (ACN).-

Tres eurodiputats estrangers assistiran a la manifestació de l'11-S a la Meridiana de Barcelona: la sueca Bodil Valero, el flamenc Mark Demesmaeker i el finlandès de la minoria sueca Nils Torvalds. "Entenem els reptes de Catalunya i per tant volem ser allà", ha explicat a l'ACN Torvalds, del grup liberal a l'Eurocambra. Els parlamentaris també han mostrat la seva "preocupació" pels comentaris del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, que va dir que no caldrà que l'exèrcit intervingui si "tothom compleix el seu deure". "En una democràcia i a dins de la UE està totalment fora de lloc i no es pot permetre de cap de les maneres, els altres països ho hem d'aturar", ha lamentat Valero.Els eurodiputats, convidats per Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (CDC) assistiran a la Diada, en alguns casos per segona vegada. "Hi ha molts eurodiputats que s'interessen" per Catalunya, admet la sueca Valero, que és eurodiputada del Partit Verd suec des de 2014 i membre dels comitès de Llibertats Civils, Justícia i Interior, Peticions i Seguretat i Defensa. Valero explica que la setmana vinent al parlament de Suècia hi haurà un seminari "per informar de la situació a Catalunya i les eleccions". El 2012, quan era diputada precisament al Parlament d'Estocolm, Valero fa preguntar al llavors ministre d'Afers Estrangers suec, Carl Bildt, sobre el futur d'una Catalunya independent a la UE.

Valero, advocada, traductora i intèrpret, ha viscut molts anys a Catalunya i després del 9-N va reclamar a Rajoy que faci com Cameron i autoritzi un referèndum que permeti "que el bàndol del no" també pugui fer campanya i "fer saber a tothom quins són els avantatges i inconvenients, debatre els pros i els contres de la independència". Valero demana a les institucions comunitàries que "contribueixin a fer possible" un referèndum i "es posicionin".

Condemna a Morenés

L'eurodiputada sueca ha admès estar "molt preocupada" pels comentaris del ministre Pedro Morenés sobre l'exèrcit i Catalunya. "Estic molt preocupada per l'última, perquè no és la primera, amenaça d'anar militarment contra Catalunya. En una democràcia i a dins de la UE està totalment fora de lloc i no es pot permetre de cap de les maneres. Els altres països de la UE hem de parar-ho, no pot ser, és impossible dins de la UE", ha lamentat.

També repeteix i torna a Catalunya Mark Demesmaeker, eurodiputat de la Nova Aliança Flamenca des del 2013 i membre dels comitès d'Afers Exteriors i Drets Humans. Demesmaeker és un dels defensors de la llengua catalana a Brussel·les i el juliol passat va queixar-se al president de l'Eurocambra, Martin Schulz, que "és una vergonya que no se'n permeti l'ús". "És la tretzena llengua més parlada a la UE, amb més de deu milions de parlants, però als eurodiputats encara no se'ls permet fer-la servir en aquesta casa, que se suposa que hauria de ser oberta i democràtica, i això senyor Schulz és vergonyós i un dèficit democràtic, espero que hi torni a pensa i compleixi la seva promesa", va denunciar al ple.

Demesmaeker, que va ser presentador a la televisió VRT i VTM i diputat al Parlament flamenc, també li han causat "angoixa" les paraules de Morenés. "Estic en xoc de veure una cosa que no hauríem de veure a la UE el 2015", ha lamentat Demesmaeker, remarcant que hi ha "altres maneres de resoldre una disputa democràcia, i són aquestes les que Madrid hauria de mirar". "Estic convençut que altres parlaments de la UE, i també aquest, l'Eurocambra, ho haurien de mirar i donar suport als processos democràtics d'arreu d'Europa". Segons Demesmaeker, "molts europeus donaran suport a Catalunya si el 27-S els catalans donen un mandat democràtic clar per a la independència", ha assegurat.

L'eurodiputat finlandès Nils Torvalds ha explicat que ell mateix prové d'una minoria, la dels suecs dins de Finlàndia, i que per això s'ha interessat per la situació catalana. Segons Trovalds, aquest setembre la Unió Europea podria començar a obrir els ulls amb Catalunya. "Hi ha una dita finlandesa que diu que començar a acceptar la realitat és el primer pas per ser un polític intel·ligent", ha indicat. "El repte és per a nosaltres acceptar també la realitat en el cas de Catalunya", ha afegit. Torvals és eurodiputat pel Partit Popular Suec de Finlàndia des del 2012, i membre del comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. El seu partit seu amb els liberals a l'Eurocambra, igual que CDC i Ciutadans, i aquesta serà la seva primera Diada a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés