Actualizado 01/06/2015 08:35

Una trentena de joves bagencs amb fracàs escolar busquen una oportunitat laboral amb el programa Joves per a l'Ocupació

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les sessions del programa són molt pràctiques en busca d'una "inserció immediata" a les empreses

Manresa (ACN).-

Trenta nois i noies del Bages participen al projecte Joves per a l'Ocupació en busca d'una oportunitat al món laboral. Es tracta d'un programa subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu que busca que els joves, molts d'ells amb fracàs escolar, puguin tenir els coneixements pràctics bàsics per començar a treballar. La tècnica de joventut, Alba Pascual, destaca que es vol evitar "tornar a ficar a dins l'aula" uns joves que ja hi han passat de forma "molt esbiaixada". L'any passat es va fer la primera edició i ja ha donat els seus fruits. És el cas de la Irene Navarro, que portava dos anys buscant feina i va veure "una porta oberta" després de fer les pràctiques. Ara té contracte indefinit.Els joves es divideixen entre els cursos de mosso de magatzem i logística i el d'auxiliar d'indústries alimentàries. Tots ells tenen entre 16 i 24 anys i segons Alba Pascual, són joves que "tenen molt poca formació" i que porten "molt de temps sense treballar". La tècnica de joventut també ha explicat que estan "poc acostumats a tenir horaris" i que per això "és important que tornin a recuperar unes dinàmiques". La base dels cursos és molt pràctica perquè, segons Pascual, "puguin tocar molt" i es puguin introduir ràpid al món laboral. "Molts d'ells tenen moltes ganes de treballar i poder-se moure per lliure", ha explicat.

El mateix programa de reinserció també vetlla perquè els joves que no tenen acreditada l'ESO, es puguin tornar a inserir al sistema i així poder-la obtenir. A més, les empreses que contractin als alumnes que participen al curs "reben una bonificació", segons ha explicat Pascual, qui també reconeix que "no és fàcil poder introduir 30 joves a nivell de la comarca del Bages". Isabel Ledesma, tècnica de l'Àrea de Desenvolupament del Consell Comarcal del Bages, Isabel Ledesma, ha destacat que l'any passat es va fer el mateix curs amb quinze joves i que d'aquests "vuit estan treballant i dos han tornat al sistema educatiu". Segons Ledesma, una noticia "molt positiva" perquè molts d'aquests alumnes "venen del fracàs escolar".

Experiència pràctica

Després de practicar conduint un toro mecànic, Cristina Pérez s'ha mostrat "molt satisfeta" del curs perquè, segons ella, són joves "sense treball i amb els estudis justos", i que per això tenen "la motivació" d'aconseguir una feina que "encara que no sigui per sempre, pot servir per omplir el currículum". Noa Corral, que està realitzant el curs d'auxiliar d'indústries alimentàries a l'empresa Promar, creu que "és molt útil per buscar feina en un futur", una opinió que comparteix la seva companya de curs Janaba Susoho, qui també pensa que d'aquesta manera "obtens l'experiència que les empreses et demanen". La seva responsable, Àngels Perramon, reconeix que moltes vegades "és qüestió de confiança" i que en el seu cas "és important perdre la por a l'hora d'agafar un ganivet i començar a tallar el peix".

Un cas d'èxit

La Irene Navarro té contracte indefinit a la cansaladeria Singla de Navarcles. És un dels joves que l'any passat va participar a la primera edició del projecte Joves per a l'Ocupació i ara gaudeix d'una feina on se sent "realitzada". Navarro ha explicat que quan va fer les pràctiques ho va fer "tant bé" com va poder i l'experiència demostra que l'esforç té recompensa. Passat un mes d'acabar l'estada a l'empresa, ja li sonava el telèfon mòbil per continuar-hi treballant.

El responsable de la cansaladeria navarclina, Manel Singla, ha destacat que la mentalitat que han de tenir els joves que fan les pràctiques és que "potser no es quedaran al lloc on són", però que s'han d'esforçar al màxim perquè "potser poden anar recomanats a una altra empresa del sector". Singla reconeix que l'experiència del programa "va molt bé" per a l'empresa, però també pels mateixos joves perquè així també saben "si els agrada o no" el tipus de feina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés