Actualizado 11/09/2015 01:28

Tremosa: "La Catalunya independent serà una catarsi tan gran per l'Estat que l'obligarà a modernitzar-se"

L'eurodiputat de CDC assegura que "no és ni factible ni creïble un escenari d'expulsió immediata" de Catalunya de la UE

Estrasburg (ACN).-

L'eurodiputat de CDC Ramon Tremosa assegura en una entrevista a l'ACN que la independència seria "una catarsi" per a l'Estat espanyol que l'obligaria "a modernitzar-se i fer-se eficient d'una vegada per totes". Tremosa, que presenta el seu nou llibre 'Let Catalonia Vote', defensa que "no és factible ni creïble" un "escenari d'expulsió immediata" de Catalunya de la Unió Europea. "Ni que volguéssim marxar no ens deixaria ningú", argumenta l'eurodiputat, citant les "inversions estratègiques" de la UE i els "interessos" econòmics de grans multinacionals. "Vokswagen trucarà Merkel si a Rajoy se li acut expulsar de l'euro i la lliure circulació a Catalunya amb Volkswagen a dins", avisa.El llibre 'Let Catalonia Vote' inclou, en paraules de l'eurodiputat, "molta política europea i moltes anècdotes divertides" per entendre com perceben Brussel·les i la premsa internacional la situació política a Catalunya. "És una lectura amena, ràpida, lleugera i informativa", assegura Ramon Tremosa, que dedica el llibre a Raül Romeva, candidat de la llista 'Junts pel Sí'.

"Puc demostrar que li vaig dedicar abans" de saber-se que hi hauria la llista única, afirma Tremosa, que diu que ja va prendre la decisió el mes de juny. "Em fa molt feliç que aquesta gran persona que és en Raül Romeva ens lideri a tots plegat en aquesta ocasió única i en el vot de la nostra vida", diu Tremosa, que lamenta les crítiques de part de l'esquerra al que va ser eurodiputat d'ICV durant 10 anys.

"Romeva ja fa tres anys que va fer un viratge", diu Tremosa, que considera que el candidat de Junts pel Sí ha fet una "evolució natural que no ve d'un dia per l'altra" i que està "perfectament argumentada". "ICV ja sabia que Raül Romeva no era d'ells, i he trobat de molt mal gust l'insult i el sectarisme que s'ha trobat", lamenta l'eurodiputat convergent.

La coalició Junts pel Sí

Tremosa assegura que la llista de Junts pel Sí ha despertat molt interès al Parlament Europeu, i que el mateix dia que es va anunciar va rebre correus electrònics de col·legues de la cambra que volen visitar Catalunya per la Diada o el 27-S. Segons Tremosa, a més, "l'efecte sinèrgic" de la llista "és més gran" del que s'esperava. "És més gran del que fins i tot havíem somiat els que sempre hem defensat la llista única, des de fa dos anys, ja per les europees del 2014", diu Tremosa, que juntament amb Oriol Junqueras i Romeva va liderar al Parlament Europeu el que es va arribar a conèixer com el 'Tripartit a Brussel·les' per la seva defensa comuna del català i el dret a decidir.

L'encaix a la UE

Al seu llibre, Tremosa argumenta perquè Catalunya seguiria formant part de la UE en cas d'independència, i fa un repàs als posicionaments que han fet algunes de les principals capçaleres del món, com 'The Economist' o 'Bloomberg' a favor del dret a decidir. "La premsa internacional en molts editorials, portades, reportatges i articles està donant una visió totalment contrària del procés català a la que dóna el govern espanyol, moltes vegades demanant un referèndum vinculant i negociacions amb el govern de Catalunya per la legitimitat i el suport al carrer i a les urnes que té la demanda creixent d'un referèndum d'independència", explica Tremosa.

Segons l'eurodiputat de CDC, les recents declaracions d'Angela Merkel són "com va dir el New York Times, molt vagues". "En cap cas s'ha repetit l'apocalipsi que voldria Rajoy", celebra Tremosa, que afegeix que "ningú està dient que els catalans no puguem votar". Sobre l'encaix de Catalunya a la UE, Tremosa diu que "no és un debat jurídic, és un debat polític, i en cap cas econòmic". "Ni que els catalans volguéssim sortir de l'euro i la UE ens deixarien", avisa.

En aquest sentit, Tremosa parla i descriu al llibre la "quantitat d'interessos creats en benefici de Catalunya, Espanya i Europa" que són "tan grans" que fan "impossible a mig i llarg termini contemplar un altre escenari" que no sigui la continuació dins de l'Eurozona i la lliure circulació de persones i mercaderies. Tremosa cita, en concret, les 6.000 multinacionals instal·lades a Catalunya, o el corredor mediterrani, que, diu "no és el tren dels catalans, sinó un tren estratègic europeu". A més, recorda que la UE ha invertit 300 milions al port de Barcelona. "Si mai Rajoy diu 'vetem la Catalunya independent', la UE li dirà 'tinc inversions estratègiques en aquest territori, així que no', constata Tremosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés