Actualizado 09/09/2015 14:24

Traslladen unes 200 truites d'estanys del Parc Nacional d'Aigüestortes a un barranc de la Vall de Boí per contribuir a la recuperaci

Aquesta actuació s'emmarca dins el programa LIFE+Limnopirineus i vol recuperar les espècies autòctones dels estanys de muntanya

La Vall de Boí (ACN).-

En el marc del programa LIFE+Limnopirineus s'ha realitzat el trasllat de truites del barranc de Dellui, dins el Parc Nacional d'Aigüestortes, fins al riu de Molleres (Taüll). Les truites s'han tret perquè s'està treballant en la restauració de l'estat natural d'alguns estanys de muntanya i per això cal eliminar les espècies al·lòctones com salmònids i ciprínids. L'objectiu és contribuir a la recuperació de les poblacions de truites a Dellui i ajudar a la recuperació de les espècies autòctones dels estanys. Els 200 exemplars s'han traslladat en helicòpter dins de bosses de plàstic segellades amb aigua i oxigen en el seu interior per tal de garantir la supervivència dels peixos.A l'alliberament de les truites hi ha col·laborat l'Associació de Pesca Esportiva Vall de Boí i voluntaris de la zona, la majoria nens. S'ha volgut implicar als més petits per conscienciar-los de la necessitat de tenir cura del riu i de les espècies que hi habiten. Aquesta actuació també ha comptat amb la presència del president de la Federació Catalana de Pesca, Albert Vidal.

Les truites que s'han traslladat aquest dimecres són exemplars que es van introduir als estanys entre finals del segle XIX i començament del segle XX. Els estanys d'alta muntanya tot i ser paratges molt naturals i poc pertorbats, la mà de l'home com a agent modificador no hi ha estat absent. Una de les principals amenaces és aquesta introducció i proliferació d'espècies al·lòctones als estanys i torrents d'alta muntanya originàriament lliures de fauna íctica.

LIFE+Limnopirineus

Un dels molts objectius del programa LIFE+Limnopirineus és perfeccionar les tècniques i procediments per recuperar l'estat natural dels estanys d'alta muntanya abans de la introducció, en èpoques passades, de peixos com les truites. La idea és que aquests estanys tornin a ser habitats per les poblacions pròpies d'amfibis d'alta muntanya com el tritó pirinenc, el tòtil o la granota roja.

L'actuació que s'ha fet aquest dimecres a la Vall de Boí és una de les moltes accions de conservació que hi ha previstes realitzar fins al 2019. Alguna d'aquestes accions de conservació previstes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici , al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a l'Estanho de Vilac (Val d'Aran) són: millorar les poblacions del cavilat a través de translocacions d'individus, restaurar el cabal natural a certes molleres afectades per modificacions hidrològiques, restauració de molleres degradades mitjançant la replantació d'espècies típiques d'aquests ambients o millora de la qualitat de les molleres sotmeses a una forta pressió turística mitjançant la construcció de plataformes elevades.

Aquest programa està finançat per la Unió Europea i la direcció correspon al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés