Actualizado 31/03/2015 17:29

Tramesa a la UNESCO la candidatura de Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec amb l'aval de 28 entitats públiques i privades

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'àmbit geogràfic del projecte és la suma de 14 municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell

Tremp (ACN).-

La candidatura de Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec s'ha presentat, aquest dimarts, a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco per a Candidatures a Geoparc. Aquesta és la primera passa per aconseguir durant aquest any la incorporació del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec a la Xarxa Europea de Geoparcs. Aquesta candidatura rep l'aval de 28 entitats públiques i privades. El document recull les característiques del territori que conforma el projecte geoparc, destacant el seu patrimoni geològic, paleontològic i miner, quina és l'estratègia que s'adopta i de quins recursos humans i tècnics es disposa. En total, són aproximadament 14.000 hectàrees de terreny de 14 municipis.Aquesta sol·licitud compta amb el suport tant d'entitats públiques com privades, instituts de recerca, universitats, associacions i fundacions que tenen una relació directa amb el territori i estan vinculades a les Ciències de la Terra.

A partir d'aquí, està previst que la setmana vinent comencin a treballar els grups de treball dels diferents àmbits (científic, de sostenibilitat i educació ambiental, de turisme, d'activitats econòmiques associades amb valor afegit i de gestió del patrimoni cultural.

L'àmbit geogràfic del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec és la suma dels 14 municipis que conformen la comarca del Pallars Jussà (Torre de Capdella, Sarroca de Bellera, Senterada, La Pobla de Segur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Talarn, Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà, Tremp, Gavet, Llimiana, Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga) i els municipis de Baix Pallars (Pallars Sobirà), Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (Noguera) i Coll de Nargó (Alt Urgell). En total, són aproximadament 14.000 ha de terreny.

Aquest zona ha estat font de recerca per a moltes empreses, universitats i institucions de diferents branques de les Ciències de la Terra durant els darrers 50 anys. Cada any més de 2.000 geòlegs recorren el municipi de Tremp per tal d'aprendre (universitats), investigar (empreses petrolieres) o cartografiar (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). De fet, l'ICGC té la seva única seu descentralitzada a Tremp.

Un Geoparc és una zona protegida per la Unesco que compta amb un patrimoni geològic d'importància internacional i que compleix amb uns criteris d'unitat i estètica comuns. El distintiu Geoparc converteix aquest patrimoni en una eina potent per promoure el desenvolupament local sostenible.

El Geoparc no és una figura legal de protecció ni restringeix les activitats econòmiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés