Actualizado 15/09/2015 17:33

Tots els grups de l'oposició excepte la CUP reclamen la modificació de la moratòria turística aprovada per l'Ajuntament

Els partits adverteixen del perjudici sobre l'activitat econòmica i l'ocupació i demanen el seu aixecament parcial als barris sense "saturació"

Barcelona (ACN).-

Tots els grups polítics de l'oposició de l'ajuntament de Barcelona, excepte la CUP, han donat suport a la proposta d'acord promoguda per Ciutadans i el PSC que reclama al govern municipal que aixequi parcialment la suspensió vigent de concedir noves llicències d'allotjaments turístics "en aquells barris i epígrafs d'activitat" que no pateixin una "saturació turística". El text defensa que la moratòria estaria "aturant innecessàriament" l'activitat econòmica i la generació d'ocupació a la capital catalana. La responsable municipal d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat que el consistori només ha pres una mesura "cautelar" contra "la barra lliure i la desregulació" turística.Durant la presentació del text aquest dimarts a l'Ajuntament, la regidora de Ciutadans, Carina Mejías, ha lamentat la "inacció" del govern municipal i ha considerat "arbitrària" la moratòria de les llicències per construir nous hotels. "Aquesta mesura és injusta, genera inseguretat jurídica i no ha anat acompanyada de cap explicació per part de l'Ajuntament", ha sentenciat. Mejías també ha criticat "l'opacitat de la mesura", ja que el consistori no ha donat "les raons jurídiques i tècniques de la moratòria".

Mejías ha explicat que Ciutadans ha promogut el text "a instància de molts petits empresaris", ja que és "greument lesiva pels interessos de la ciutat" i podria representar una pèrdua d'inversions de 1.400 milions d'euros i 6.000 llocs de treball en diversos sectors com la construcció, l'hoteleria i les empreses auxiliars, segons fonts del sector. La regidora de Ciutadans ha apuntat que hi ha 41 projectes afectats, dels que 8 estan situats al 22@, una zona "que té un règim especial i que no pateix la pressió turística d'altres barris". Mejías també s'ha mostrat preocupada pel les "indemnitzacions que hauran d'assumir els ciutadans barcelonins i els pressupostos municipals" per aquesta moratòria.

Per la seva banda, el regidor del PSC, Jaume Collboni, ha defensat que aquest és un debat molt important i ha demanat al govern municipal que "s'expliqui clarament i rectifiqui" pel que fa a aquesta moratòria turística. Collboni ha criticat ql govern municipal perquè els "titulars fàcils són molt cars per la ciutat" i poden generar un perjudici econòmic per a la capital catalana i també pels pressupostos públics, que podrien haver d'assumir indemnitzacions. El regidor socialista també ha lamentat que la mesura s'ha estès a tota la ciutat, "independentment de la població i de la pressió turística que pateixin determinats barris" i ha lamentat que hi ha petits inversors que jan han destinat recursos a nous establiments turístics i que ara "pringaran"

CiU critica la manca de "lideratge" del govern de Colau

La regidora de CiU, Sònia Recasens, ha lamentat que el govern municipal no té "lideratge" i que ha anunciat mesures que encara no han tingut cap recorregut, com les multes a Airbnb, la moratòria als allotjaments turístics o la destinació de la taxa turística a fins socials. Recasens ha qüestionat què passa amb les llicències en tràmit de nous hotels i les inversions i llocs de treball que depenen d'aquestes inversions. La regidora ha criticat que el govern municipal no parla de creixement econòmic, sinó de decreixement i ha afirmat que "si el lideratge no parteix del govern, el portarà legítimament l'oposició, també en matèria de turisme".

Per la seva banda, el regidor d'Esquerra Republicana, Jordi Coronas, ha afegit que la decisió de l'Ajuntament ha generat "inseguretat jurídica" a molts inversors que plantejaven destinar recursos a nous establiments turístics i ha criticat que la decisió s'estengui a tota la ciutat. Coronas ha lamentat que el consistori no ha donat explicacions als grups polítics municipals sobre la durada de la moratòria i que els afectats podrien presentar un contenciós administratiu contra l'Ajuntament per aquesta moratòria.

El regidor del PP, Javier Mulleras, ha criticat que la decisió de l'Ajuntament "expulsa" la inversió a la ciutat i la porta a les zones limítrofs de la capital. "El turisme pot generar problemes, però a zones com Sant Andreu i Nou Barris, el turisme pot ser una oportunitat econòmica i de generació d'ocupació", ha sentenciat Mulleras. El regidor del grup popular ha recordat que la moratòria també afecta negativament els serveis auxiliars que depenen del sector turístic, com el comerç o l'hosteleria.

La CUP no se suma al text de l'oposició

El regidor de la CUP, Josep Garganté, s'ha mostrat "sorprès" que els grups municipals que donen suport a l'acord contra la moratòria representen el "lobby turístic". Durant el seu torn de paraula, el regidor de la CUP ha assenyalat que aquests grups polítics només defensen tesis "neoliberals" com el "guany i el lucre", mentre que haurien de defensar els interessos públics. Garganté també ha lamentat que els beneficis del turisme només reverteixen en el sector privat, ja que no hi ha empreses públiques al sector, alhora que el sector turístic paga sous baixos a una part dels seus treballadors.

Sanz defensa que la moratòria vol acabar amb "la desregulació i la barra lliure"

La regidora de Barcelona en Comú i tinent d'alcalde de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat que la proposta de moratòria "recull" les peticions de les associacions de veïns de la ciutat i volia acabar amb "la desregulació i la barra lliure" del sector turístic de la ciutat. "Aquesta situació afecta a tots els veïns i al propi sector turístic, que genera mala imatge i llocs de treball que no són dignes", ha conclòs. Sanz ha reconegut que el consistori treballa en alguns dels punts de la proposta de PSC i Ciutadans, com la vigilància contra els apartaments turístics il·legals, i ha recordat que el govern municipal ha fet una mesura "cautelar" en aquest àmbit. "Volem redistribuir la càrrega turística amb un pla especial, amb mesures clares i realistes", ha conclòs. Finalment, la proposta d'acord s'ha aprovat amb els vots favorables de CiU, PSC, Esquerra, Ciutadans i PP i l'oposició de la CUP i Barcelona en Comú.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés