Publicado 16/06/2015 18:11

El Teixar de Vinyes Domènech, primer "Vi de finca" de la DO Montsant

Les vinyes de garnatxa maduren més lentament gràcies a les condicions climàtiques de la zona

Capçanes (ACN).-

El Teixar de Vinyes Domènech és el primer vi de la DO Montsant i el quart de Catalunya que rep la prestigiosa qualificació de "vi de finca" per part de l'INCAVI. A més de les característiques singulars i climàtiques, el reconeixement distingeix els vins de raïms procedents d'una mateixa finca en propietat que segueix uns protocols més exigents per part de la DO, en quant a producció, rendiments i puntuacions per la seva qualificació i que tenen una categoria i un prestigi tant nacional com internacional al llarg de deu anys. Les vinyes reconegudes són vinyes velles de garnatxa negra i garnatxa peluda ubicades entre la serra de Llaberia i el Montalt.La finca de Teixar de Vinyes Domènech ve del nom d'un paratge de Capçanes conegut com la Font del Teixar, té una superfície de tres hectàrees reunides en un total de nou petites parcel·les i es troba ubicada en un espai natural protegit. En aquesta zona, envoltada de muntanyes amb boscos de pins i sotabosc mediterrani, l'orografia és molt irregular, fet que afavoreix la intensitat dels vents i una menor insolació, oferint un microclima únic.

Les vinyes reconegudes són vinyes velles de garnatxa negra i garnatxa peluda, originària de Tarragona i molt escassa. Es tracta d'unes vinyes de molt baixa producció i de viticultura ecològica i biodinàmica. Vinyes que creixen en un clima en què predominen els vents humits de llevant a l'estiu, i dels vents freds i secs del nord, principalment el mestral que entra per la depressió de l'Ebre, a la primavera i l'hivern.

Les pluges són escasses, entre 350 i 500 litres anuals, més abundants a la tardor i la primavera. Aquest microclima retarda el cicle vegetatiu de la planta i afavoreix una maduració més lenta que proporciona la màxima expressió a la Garnatxa. D'altra banda, els sòls, pedregosos calcaris, en coster tenen un pendent de moderat a fort, amb entre un 10 i un 35% d'inclinació i una orientació nord-sud. Aquests trets diferenciadors proporcionen singularitat i tipicitat al vi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés