Actualizado 29/06/2015 16:57

Un sociòleg iranià qüestiona a Lleida el rol de les xarxes socials en els moviments ciutadans de l'anomenada primavera àrab

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Lleida (ACN).-

El professor de la Universitat de Teheran (Iran), Mahmoud Shahabi, ha defensat aquest dilluns a la Universitat de Lleida (UdL) que "les xarxes socials han facilitat els moviments ciutadans en l'anomenada primavera àrab, però la clau del canvi es troba en l'estructura de la societat". Per Shahabi, que ha desmarcat el seu país de les revoltes viscudes en altres estats com ara Egipte o Tunísia, les xarxes socials han afavorit la crítica social i han tingut el seu paper en l'increment de la participació popular en aspectes puntuals, com ara el moviment verd a Iran, però no són el motor principal de les mobilitzacions.El sociòleg iranià, que ha defensat les "protestes silencioses" davant les revoltes violentes perquè suposen "menys costos personals" i són "més sostenibles", col·laborarà amb els investigadors de la UdL com a expert en moviments juvenils i xarxes socials.  

Precisament, analitzar quin ha estat el paper real que han tingut les xarxes socials i internet en els moviments socials dels països àrabs ha centrat el debat que ha tingut lloc aquest dilluns a la UdL, en el qual a més de Shahabi, hi han participat el catedràtic d'Antropologia, Carles Feixa i l'investigador, José Sánchez. El debat, sota el títol de "El món àrab quatre anys després", ha estat organitzat pel Grup de recerca emergent sobre Joventut i Societat (JOVIS) de la Universitat de Lleida.

La conversa a tres ha estat precedida del passi de la pel·lícula 'Dos Tahrir: llums a El Caire ombres a Bagdad', presentada al Festival OVNI 2012 de Barcelona, on es qüestiona la promesa de llibertat informativa que ofereix internet, a partir d'un recorregut per dues revoltes que van tenir lloc al mateix temps: la mediàtica revolució de la plaça Tahrir del Caire i la silenciada explosió ciutadana de la plaça Tahrir de Bagdad.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés