Publicado 03/07/2015 15:48

El Síndic de Greuges demana a la DGAIA i a la Fiscalia de Menors "celeritat" en el cas del centre de menors de Santa Coloma de Grame

Rafal Ribó demana que s'investiguin amb caràcter prioritari els indicis de suposats maltractaments psicològics, negligències mèdiques i malversació de fons

Santa Coloma de Gramenet (ACN).-

El Síndic de Greuges demana a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i a la Fiscalia de Menors "celeritat" a l'hora d'exigir responsabilitats en el cas del centre de menors Petit Príncep de Santa Coloma de Gramenet, després que la seva directora en fos apartada el febrer passat per indicis de suposats maltractaments psicològics, negligències mèdiques i malversació de fons. A través d'un comunicat, el síndic, Rafael Ribó, assegura que desconeix "quines han estat les actuacions de la Fiscalia des que la DGAIA li va remetre el cas". El síndic demana que s'investiguin els fets amb caràcter prioritari i tenint en compte l'interès superior dels infants.El Síndic de Greuges, que va rebre l'octubre del 2014 una denúncia on es formulaven les acusacions contra la directora i la seva germana, que era la responsable de salut del centre, va suggerir a la DGAIA que iniciés les actuacions "de manera immediata" per investigar l'abast i la veracitat de les presumptes vulneracions i que s'adoptessin totes les mesures necessàries per protegir els infants i els adolescents afectats. Així ho explica la institució en un comunicat emès aquest divendres.

La DGAIA va obrir un expedient informatiu a la directora i un altre a la responsable de salut per qüestions relacionades amb la suposada vulneració dels drets dels infants. Aquests expedients estan oberts, en fase de pràctica de proves. El Departament de Benestar i Família també ha proposat la inhabilitació de cinc anys a la directora en un procediment sancionador per qüestions establertes en la Llei de serveis socials i relacionades amb el funcionament del centre. Davant aquesta proposta de sanció, l'advocada de la denunciada hi ha presentat un recurs d'alçada amb data 12 de juny i en cas que es desestimi, recorrerà a la via judicial. Benestar també va enviar la informació a la Fiscalia de Menors, amb registre d'entrada el 6 de febrer, perquè investigués els fets que podien ser constitutius de delicte.

El síndic reconeix que la intervenció de la DGAIA va ser "molt ràpida", però lamenta que "no s'actués amb més contundència des d'un primer moment davant de situacions de risc, de les quals va alertar el mes d'octubre de 2014, com ara el cas de l'agressió sexual que es va produir per negligència del centre". "L'administració hauria d'haver activat mesures immediates que protegissin tant els agressors com les víctimes", assenyala Ribó.

El Síndic demana que s'activin "tots els mecanismes per evitar situacions de revictimització"

L'encarregat de defensar els drets dels ciutadans valora positivament que Benestar apartés en un primer moment la directora i la responsable de salut i que, posteriorment, revoqués el contracte de l'entitat concessionària. Ara bé, apunta que "caldria haver estat més diligent en aquest procés per evitar la continuïtat de l'entitat dirigida per la mateixa responsable, ja que això va afectar negativament durant més temps el funcionament del centre".

El síndic s'ha adreçat al Departament de Benestar Social i Família perquè activi "tots els mecanismes per protegir els infants i els adolescents ingressats al centre i per evitar que es produeixin situacions de revictimització". També demana que es determinin les responsabilitats patrimonials que es puguin derivar dels fets per indemnitzar els infants i que es valori el tractament psicològic que necessiten perquè "es puguin recuperar plenament". El síndic recorda que els infants i adolescents ingressats en un Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) hi són per ser protegits d'una situació viscuda anteriorment de vulneració greu de drets en el seu entorn familiar.

Suposades discriminacions i negligències com errors en la preparació de medicaments i de menús

En el comunicat, s'assenyala que en l'expedient informatiu de la DGAIA es van detectar indicis de diverses vulneracions. D'entrada, la suposada "discriminació d'infants i adolescents tutelats per part de la directora del centre i possiblement d'alguns educadors". També, un presumpte "maltractament psicològic per part de la responsable de salut i també, possiblement, de la directora del centre", així com suposades "negligències en l'àmbit de la salut amb greu risc físic i/o psicològic, com la manca de control i seguiment psiquiàtric adequat, negligències en l'accés a la medicació, errors en la preparació de medicació, problemes greus en la preparació de menús i àpats, entre altres".

El síndic també especifica que es va detectar "manca de criteris organitzatius comuns i coherents i aplicació arbitrària del reglament de règim intern, de manera que s'apliquen sancions i respostes educatives no previstes al reglament o contràries a la normativa en matèria d'infància i adolescència"; "manca de respecte a la intimitat i a la confidencialitat de les dades dels infants i adolescents al centre", així com "manca de control de les incidències al centre i trasllat no adequat d'aquestes a la DGAIA d'acord amb el protocol establert".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés