Publicado 17/07/2015 16:12

El Síndic demana a la Generalitat que recuperi la inversió en l'educació de 0 a 3 anys amb un nou model de finançament

Ribó considera que s'han de tenir en compte les desigualtats socials i territorials a l'hora de repartir els recursos

Barcelona (ACN).-

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat es faci càrrec del finançament de l'educació infantil de 0 a 3 anys. Com ha apuntat Ribó, el pressupost destinat a les escoles bressol va passar de 67 milions d'euros el 2011 a 36 milions el 2012 i "ja no ha remuntat". A més, el Síndic ha reclamat un nou model de finançament que garanteixi "l'accés de qualsevol infant en condicions d'igualtat d'oportunitats". Aquest hauria de tenir en compte "la realitat social de l'entorn on s'ubica el centre". D'aquesta manera, el Síndic pretén pal·liar les desigualtats socials i territorials que persisteixen en aquesta etapa educativa.El Síndic ha detallat aquestes propostes durant la presentació al Parlament de l'informe 'La igualtat d'oportunitats a l'educació infantil de 0 a 3 anys'. En aquest document s'han detectat dèficits estructurals en l'accés a les escoles bressol, que s'han agreujat degut a la crisi econòmica. Com ha afirmat Ribó, "després d'anys de polítiques públiques de creació de places d'escola bressol, cal centrar els esforços en la millora de l'equitat en les condicions d'accés".

Degut a la reducció de la inversió pública que rebien els ajuntaments, aquests han augmentat les quotes que han de satisfer les famílies. Junt amb l'increment de la precarietat econòmica de molts ciutadans i la disminució de les necessitats de conciliació de la vida laboral i familiar, aquest fet ha comportat una disminució de la demanda de l'educació infantil de 0 a 3 anys. Com ha insistit Ribó, el paper de les escoles bressol no pot limitar-se a "atendre les necessitats de conciliació de les famílies", sinó que "és el fonament de la igualtat d'oportunitats".

Pel que fa a les desigualtats socials detectades a l'informe, el Síndic ha denunciat els "dèficits en les polítiques de beques" i ha demanat que els ajuntaments regulin "un criteri de renda més comprensiu". Segons Ribó, el criteri de renda no hauria de limitar-se a les situacions de percepció de la renda mínima d'inserció i hauria d'eliminar altres criteris establerts que poden perjudicar l'accés de l'alumnat socialment més desfavorit, com els anys d'empadronament o la situació laboral dels progenitors.

Pel que fa a les desigualtats territorials, s'han detectat diferències de fins a 30 punts en les taxes d'escolarització dels municipis catalans. Poblacions com Berga, Sant Just Desvern i Sant Sadurní d'Anoia tenen taxes superiors al 50%, mentre que altres com Salt, Santa Coloma de Gramenet i Sant Pere de Ribes no superen el 20%. El Síndic ha assenyalat que "el Departament d'Ensenyament, les diputacions catalanes i els ajuntaments han d'adoptar mesures per garantir i promoure l'existència d'escoles bressol públiques en els entorns socials menys afavorits". L'objectiu ha de ser "equiparar a la mitjana catalana les taxes d'escolarització dels municipis amb una composició social menys afavorida".

Per últim, l'informe també ha detectat algunes mancances estructurals de qualitat, com la manca de regulació de serveis que funcionen de manera anàloga a escoles bressol. Altres demandes del Síndic han sigut l'atenció en aquest nivell educatiu dels infants amb necessitats educatives especials, l'ampliació de convocatòries d'ajuts de menjar escolar i la regulació de l'admissió quan el curs ja sigui iniciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés