Actualizado 09/10/2015 18:13

El Síndic alerta sobre la possible prescripció del dret a reclamar la devolució de les ajudes al lloguer

Ribó considera "injustificable" que no es revisin els expedients i recorda que els ajuts es van suprimir a principis del 2012

Barcelona (ACN).-

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici davant la reclamació del Ministeri de Foment, a instàncies de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de la devolució dels ajuts del lloguer de la Renda Bàsica d'Emancipació (RBE). El Síndic considera "injustificable" que no es revisin els expedients ni es tingui en compte que en molts dels casos pot haver prescrit el dret de l'administració a reclamar i, en aquest sentit, recorda que els ajuts de la Renda Bàsica d'Emancipació es va suprimir a principis de l'any 2012.El dret de l'administració a reclamar el reintegrament dels ajuts prescriu al cap de quatre anys. En aquest sentit, el Síndic considera que s'hauria de valorar en cada cas si és procedent el reintegrament dels ajuts. A banda dels quatre anys de prescripció, també cal tenir compte les possibles accions de l'administració que hagin pogut interrompre el còmput del termini de prescripció, segons apunta el Síndic.

Així mateix, Ribó, en una resolució de l'any 2012, ja va recomanar més agilitat en la tramitació de les reclamacions per evitar un increment dels interessos, i també que el càlcul dels interessos que es practiqués fos el més favorable possible per a qui va actuar amb la diligència deguda i va comunicar "amb antelació suficient", segons apunta, les modificacions que impedien que la persona continués rebent l'ajut.

L'origen d'aquesta problemàtica rau en la mateixa regulació de la normativa de la Renda Bàsica d'Emancipació, que en comptes de tenir en consideració els ingressos percebuts l'any immediatament anterior per determinar el dret a percebre l'RBE, tenia en compte els ingressos obtinguts l'any en curs. Així, la persona beneficiària difícilment podia saber si els ingressos que rebria finalment al llarg de l'any serien superiors o no als 22.000 euros anuals.

Durant els últims anys, el Síndic ha rebut diverses queixes de beneficiaris de la Renda Bàsica d'Emancipació que posen de manifest la seva disconformitat amb els requeriments del Ministeri de Foment, vehiculats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, en què se'ls comunica l'inici del procediment de revocació l'ajut. El motiu d'aquesta disconformitat és que els ingressos percebuts pels beneficiaris havien superat el límit legalment establert de 22.000 euros anuals.

Ribó destaca que alguns exemples exposen la contradicció dels requisits per optar a l'ajut que alhora esdevenen condició per mantenir-lo. Per exemple, posa el cas d'un jove que va superar el límit establert amb quantitats irrisòries en rebre una indemnització per acomiadament, o el d'un altre jove que va cobrar incentius per part de l'empresa i els seus ingressos anuals van augmentar per sobre dels 22.000 euros. Es tracta de situacions que no estaven previstes en el moment de la sol·licitud i que l'administració les hauria de tenir en compte a l'hora de reclamar el reintegrament amb interessos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés