Publicado 09/03/2015 12:50

Una sentència pionera reconeix els drets laborals de les prostitutes

Un jutge de Barcelona estima una demanda d'ofici de la Seguretat Social després d'una inspecció de treball al local

Barcelona (ACN).-

Una sentència del jutjat social número 10 de Barcelona ha reconegut els drets laborals de les prostitutes que treballen en locals i que no són víctimes de coaccions o pressions. Es tracta d'una resolució judicial d'ofici pionera, arran de la denúncia després d'una inspecció de treball l'octubre del 2012, de la Seguretat Social contra la propietària d'un "centre de massatges" on hi treballaven tres dones. El jutge considera provat que hi havia una relació laboral, ja que, entre d'altres, les dones van declarar que tenien un horari convingut de les 12h a les 20 h i esperaven l'arribada de clients. La responsable del local, en canvi, argumentava que només llogava les habitacions a les dones.Segons recull la sentència, el contingut del qual avança aquest dilluns 'La Vanguardia', en la inspecció de treball del 2012, les tres dones van declarar que prestaven els serveis com a massatgistes, cobrant comissió en cada un dels serveis que feien i que els clients els proporcionava l'empresa a través de la seva pàgina web, així com el material que necessitaven com olis, lliteres, tovalloles i la resta de les instal·lacions. Són uns fets que el magistrat considera provat després de constatar que les dones esperaven l'arribada de clients i rebien per part de l'encarregada el percentatge -no concretat- respecte a cada un dels serveis prestats. Per tot això, es va aixecar una acta d'infracció per l'absència d'afiliació i alta a la Seguretat Social de les prostitutes.

D'altra banda, el jutge conclou que les tres treballadores, de les quals només una va declarar el dia del judici ja que les altres dues no van comparèixer, prestaven de forma voluntària els serveis sexuals sota la "dependència i organització" de l'empresària demandada. "La concurrència dels trets essencials de tot contracte laboral en la relació descrita resulta evident i no admet molta discussió: prestació voluntària de serveis, retribució, dependència i alienitat dels fruits", raona el magistrat. D'aquesta manera, la sentència obre la porta a què les dones tinguin dret a l'atur i a la seguretat social, com qualsevol empleat d'una empresa.

Tot i reconèixer els drets laborals de les dones que havien treballat al local, el jutge afirma en el seu escrit que mentre a l'Estat no aprovi "l'erradicació absoluta de totes les formes de prostitució", l'actual de situació d'al·legalitat i el no reconeixement del caràcter laboral entre les prostitutes i els seus proxenetes "no fa més que agreujar enormement l'inqüestionable lesió de la dignitat, la llibertat i la igualtat que comporta tota relació de prostitució per compte aliè".

La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés