Actualizado 12/08/2015 08:13

El SEM detecta conductes ''de risc'' a la platja sobretot en la població més jove que ''deprecia'' les alertes

El cap territorial de Barcelona del SEM, Quim Ríos, demana que la població respecti les mesures de seguretat per evitar els ofegaments

Barcelona (ACN).-

L'augment dels ofegaments per immersió a Catalunya ha fet créixer en un 15% les actuacions del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) sobretot a platges i piscines. Els seus responsables consideren que és molt aviat per extreure conclusions i asseguren que el perfil de persona ofegada és molt divers. Tanmateix, Quim Ríos, cap territorial de Barcelona, reconeix que hi ha una 'cultura a l'exposició del risc' que motiva que la gent abaixi la 'cobertura de seguretat'. Creu que la població més jove en ocasions 'deprecia' les alertes i que no és estrany veure en platges amb bandera vermella gent que s'arrisca. Per això, demana que es compleixin les mesures de seguretat, que són per a tothom.No hi ha un perfil concret de les persones que pateixen ofegaments a la platja i a la piscina, ni tampoc un patró que es repeteixi. No es poden extreure conclusions precipitades sobre els motius exactes que han propiciat un augment, aquest estiu, del número d'assistències que ha fet el Servei d'Emergències Mèdiques per atendre persones en risc d'ofegament. Així ho ha explicat, Quim Ríos, cap territorial del SEm a Barcelona, en declaracions a l'ACN, on ha recalcat que els darrers anys, la recollida de dades és molt més exacta i acurada que anys enrere i que per tant, el registre és millor.

Segons les darreres dades, des de l'1 de juny i fins el 10 d'agost, 145 persones han necessitat assistència i en 25 ocasions, els equips no han pogut salvar la víctima. L'any passat per les mateixes dates, van ser 126.

Tot i que des d'alguns sectors s'ha apuntat que les bones temperatures han permès que més gent gaudís del medi aquàtic i per a més temps, com una de les possibles causes d'aquest augment, des del Servei d'Emergències Mèdiques es considera que és massa aviat per extreure conclusions ja que, un cop tancada la temporada, s'ha de fer un balanç i analitzar les dades. 

Ríos ha explicat que no hi ha un perfil concret de víctima, tret que dels 145, 31 siguin nens, cosa que suposa el 21% del total d'ofegaments, i que les situacions són molt diverses. Tot i això, Ríos ha alertat de la 'cultura a l'exposició del risc i esport' que creu que pot ser que motivi a la gent a rebaixar la 'cobertura de seguretat' i es relaxi.

El cap territorial del SEM a Barcelona destaca que normalment un nen no té sensació de perill, i per tant, la seguretat depèn dels seus pares o adults, i que les persones grans tenen la sensació de risc però menys habilitats. En canvi, apunta que els joves, en ocasions 'deprecien' les alertes a la platja. Per Ríos, no és estrany veure platges amb bandera groga o vermella i gent arriscant-se perquè creu que en alguns casos, els afectats no entenen les recomanacions com a pròpies.

Per això, des del SEM, fa recomanacions per a cada segment de població. Per evitar els accidents d'infants en piscines cal tancar-les i sobretot no treure'ls la vista de sobre tant en espais vigilats com no vigilats. En persones grans, Ríos creu que cal conèixer els propis límits i no superar 'la destresa' i en gent jove, reclama 'fer cas d'alertes i mesures' que es donen des de l'administració i la vigilància de platges i piscina 'no són per altres persones sinó també per a ells'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés