Publicado 29/10/2015 12:25

El sector boví català constata que l'informe de l'OMS no ha tingut repercussions en el consum ni en el preu

Asseguren que els preocupa molt més el tractat de lliure comerç amb els Estats Units (TTIP) que podria arribar a suposar la desaparició dels productors autòctons

El sector boví català constata que a dia d'avui l'informe de l'OMS que relaciona menjar carns processades i vermelles amb un augment del risc de patir càncers no ha tingut repercussions en el consum ni en el preu. En aquest sentit, asseguren que després de la preocupació que inicialment sí que va generar la informació ara els ramaders han recuperat la "tranquil·litat". Així s'ha posat de manifest aquest dijous a la 17ena Jornada Tècnica del Boví de Carn d'Alcarràs (Segrià), on s'han reunit unes 400 persones vinculades al sector. El president d'Asoprovac Catalunya, Ricard Gòdia, ha alertat, en canvi, que els productors viuen amb molta incertesa les negociacions del tractat de lliure comerç amb els Estats Units (el conegut com a TTIP, les sigles en anglès de l'Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió). Assegura que l'obertura total de fronteres pot donar entrada a Europa a carns de països on els paràmetres de qualitat i seguretat alimentària són molt més laxes i per tant, és més barata de produir. Aquesta competència, segons Gòdia, podria arribar a suposar l'enfonsament dels productors autòctons.A la jornada d'Alcarràs hi ha participat el catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, que també considera que la polèmica generada per l'informe de l'OMS "durarà poques setmanes". Gòdia ha insistit que l'informe és "imprecís i ambigu" i ha quedat demostrada la seva poca consistència perquè en poc dies "ja gairebé ningú no en parla". El president d'Asoprovac (l'Associació Espanyola de Productors de Vaquí de Carn) a Catalunya ha afirmat que ja era conegut que menjar carn processades o vermelles en excés podia ser perjudicial però no amb moderació i ha fet una defensa de la dieta mediterrània, "que precisament fa que visquem en un dels països més longeus del món". "El que hauria de fer l'OMS és promoure la dieta mediterrània i no espantar-nos amb aquest tipus d'informacions", ha afegit.Respecte al TTIP, Santiago Niño-Becerra ha constatat que les negociacions s'estan portant amb molt secretisme però que, a hores d'ara, l'únic que sembla clar és que només beneficiarà les grans corporacions. Davant d'aquest escenari ha recomanat al sector carni que s'agrupi i creï clusters "per tenir força i pes específic".A la 17ena Jornada Tècnica del Boví de Carn d'Alcarràs també s'ha parlat de la nova PAC o de noves tècniques el en boví d'engreix. La trobada també ha inclòs degustacions de vedella amb un esmorzar-barbacoa on s'han preparat hamburgueses, salsitxes i broquetes. A més, davant mateix de la sala del "Casino" on s'ha celebrat la trobada des de primera hora del matí s'han rostit a l'estil argentí peces grans de vedella que després s'han servit al dinar dels assistents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés