Publicado 03/07/2015 16:27

Santa Coloma tindrà una moneda digital pròpia el primer trimestre del 2016

Els treballadors municipals podran rebre fins el 30% del seu sou en moneda digital de manera voluntària

Santa Coloma de Gramenet (ACN).-

Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) tindrà una moneda digital pròpia a partir del primer trimestre del 2016. L'Ajuntament de la ciutat ha signat aquest divendres un conveni de col·laboració amb Ubiquat Technologies SL per posar en marxa un innovador sistema de pagament digital i social a la ciutat. La moneda es canalitzarà amb la creació d'un Circuit de Comerç Social que englobarà la xarxa de comerços, les empreses, les entitats i la ciutadania que s'hi adhereixen de manera voluntària. El sistema es basa en una plataforma d'internet i de dispositius mòbils. Els treballadors de la corporació podran rebre el 30% del sou en aquesta moneda digital de manera voluntària.L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha destacat els avantatges d'aquesta iniciativa, que s'emmarca en el Projecte europeu Digipay4Groth. Parlón ha assegurat que suposa un "estímul" per al comerç i les empreses de la ciutat "perquè s'afavorirà una major circulació de diners dins la ciutat" i generarà també "un fort sentiment de pertinença" que incidirà de manera positiva en l'economia i el progrés local. L'alcaldessa ha explicat també que en els propers mesos es farà un procés participatiu obert a tots els veïns i comerciants per definir el nom de la nova moneda.

Pel que fa al funcionament del sistema, d'una banda l'Ajuntament pagarà als treballadors municipals que ho demanin de forma voluntària un màxim del 30% del seu sou en moneda digital local, segons està legalment estipulat en un informe facilitat per la Universitat Pompreu Fabra (UPF) per a aquest projecte. D'altra banda, les subvencions a entitats i associacions de la ciutat es podran canalitzar a través d'aquest nou sistema de pagament digital, també de manera voluntària. A més, el pagament dels tributs també es podrà fer amb aquest sistema i els ciutadans podran canviar euros per moneda digital.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Santa Coloma serà pioner en tot l'Estat en canalitzar la despesa pública a través d'aquesta xarxa de comerç social, utilitzant aquest nou sistema de pagament. A nivell europeu hi ha una experiència a Bristol (Regne Unit) amb el mateix software que el que es farà servir a Santa Coloma, amb una base tecnològica composada per tres canals de pagament, una pàgina web i la tecnologia mòbil.

A escala mundial però, hi ha 4.000 casos de monedes locals, com el RES de Girona i el Puma de Sevilla. Parlón ha destacat però que en el cas de Santa Coloma hi ha un component tecnològic que no tenen la resta d'iniciatives i que seran "pioners en la canalització de la despesa pública a través d'aquest innovador sistema".

Per posar en marxa aquest sistema, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet s'ha integrat en un consorci europeu per al Projecte Digipay4Groth que s'encarrega de coordinar plans pilots amb aquest sistema al Regne Unit (Bristol), Itàlia (Sardenya) i Catalunya (Santa Coloma, Granollers i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà). L'Ajuntament de Santa Coloma ha rebut una subvenció de la Comissió Europea de 132.028 per executar el projecte, que en una segona fase estudiarà posar en marxa el préstec en moneda local.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés