Publicado 20/09/2015 19:00

Salvador Giménez Valls és ordenat nou bisbe de Lleida i reconeix ser membre d'un poble amb "trets específics"

En l'homilia es compromet a servir "immigrants i refugiats" i esquiva el litigi per l'art de la Franja

Lleida (ACN).-

La catedral nova de Lleida ha acollit aquest diumenge a la tarda la cerimònia en què s'ha ordenat Salvador Giménez Valls com a nou bisbe de Lleida, en substitució de Joan Piris. El temple s'ha omplert de religiosos, càrrecs eclesiàstics i civils i també fidels que han volgut donar la benvinguda al nou bisbe. En l'homilia, el nou prelat ha esquivat el litigi per l'art de la Franja però ha fet referències a l'actualitat. En concret, s'ha compromès a servir "immigrants i refugiats" i ha reconegut ser membre d'un poble amb "trets específics". També ha destacat que vol dedicar-se "d'una manera especial al foment de les vocacions al sacerdoci" perquè és "urgent i necessari".Giménez prové de la diòcesi de Menorca, on ja va prendre el relleu de Piris quan aquest va ser nomenat bisbe de Lleida fa set anys. Tots dos comparteixen un altre punt el comú: el seu origen valencià. El nou responsable de la diòcesi de Lleida va néixer a Muro d'Alcoi i el seu antecessor a Cullera.

El passat 28 de juliol es va fer públic el nomenament de Salvador Giménez Valls com a nou bisbe de Lleida per part del Papa Francesc, que acceptava així la renúncia que havia presentat Joan Piris en complir els 75 anys. El principal llegat que deixa el bisbe emèrit al seu successor és el dels pisos socials del Seminari, destinats a famílies en risc d'exclusió social. 

Ara bé, continua obert el litigi per les obres d'art de la Franja, un conflicte que s'allarga des que el 1995 es va segregar el bisbat de Lleida i 115 parròquies aragoneses de la Franja i l'arxiprestat de Montsó van passar a formar part del bisbat de Barbastre. Els bisbes de Barbastre i d'Osca reclamen insistentment que se'ls entreguin les peces que actualment estan al Museu de Lleida però fins ara la diòcesi lleidatana al·lega que les obres estan catalogades per la Generalitat i que hi ha un consorci d'institucions que protegeix la unitat de la col·lecció del Museu. Aquest diumenge Giménez Valls no ha fet cap referència a aquesta qüestió en el primer sermó que ha dirigit als fidels que l'escoltaven però sempre que se li ha preguntat al respecte s'ha mostrat molt prudent i fent apel·lacions al diàleg per trobar una solució.

Protocol de la cerimònia

La cerimònia de presa de possessió ha començat oficialment a les cinc però una hora abans els cardenals, arquebisbes i bisbes que han assistit a la celebració han sortit de l'Acadèmia Mariana i han fet el recorregut a peu fins a la catedral. En concret, les autoritats eclesiàstiques presents han estat tres cardenals -Ricardo Blázquez, president de la Conferència Episcopal Espanyola; Antonio Cañizares, cardenal arquebisbe de València; i Lluís Martínez Sistac, cardenal arquebisbe de Barcelona-, els arquebisbes de Tarragona, Urgell, Madrid i Saragossa i una vintena de bisbes més.

A la porta del temple també s'han concentrat les autoritats civils: l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Estava anunciada la presència del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, però aquest diumenge al matí s'ha excusat al·legant que havia d'acompanyar el president del Govern espanyol Mariano Rajoy en la seva visita de campanya a Barcelona. 

Poc abans de les cinc ha arribat el nou bisbe, Salvador Giménez Vall, acompanyat del nunci del Vaticà, Renzo Fratini. Les campanes de la Seu Vella s'han fet sonar per anunciar l'entrada del nou bisbe a la catedral.

Un cop dins del temple, Fratini ha estat l'encarregat de presentar el nou bisbe i fer la lectura del decret signat pel Papa Francesc en què nomena Salvador Giménez Valls bisbe de Lleida. A l'altar també ha tingut el seu lloc el bisbe emèrit, Joan Piris.

El nunci del Vaticà ha oficialitzat la presa de possessió de Giménez Valls com a bisbe de Lleida quan li ha cedit el bàcul del bisbe màrtir de Lleida Salvi Huix i Miralpeix. Una altra relíquia del bisbe màrtir, el calze, ha estat utilitzat pel nou prelat en la consagració.

Les lectures de l'eucaristia han anat a càrrec de Ximo Company, delegat de Patrimoni, i Lourdes Solà, animadora de comunitat parroquial; mentre que les pregàries les han llegides Joan Carles Nicuesa, delegat d'Apostolat Seglar; Mercedes Sancho, de la delegació de Joventut; Xavier Nus, president dels Centres d'Esplai Cristians; Pepita Felis, de la Pastoral d'Acció Caritativa i Social; Montse Farré, de la Pastoral de la Salut, i Cándido Sánchez, de la Pastoral Penitenciària.

En la presa de possessió, Salvador Giménez Valls també ha estat acompanyat per familiars i pelegrins arribats de de la seva població natal de Muro d'Alcoi i també de Menorca, l'anterior diòcesi. El Govern balear i el Consell Insular de Menorca també han enviat representants a la cerimònia.

Col·lecta per als refugiats

Per exprés desig del nou prelat, s'ha fet una col·lecta durant la cerimònia per destinar els diners recollits al fons d'ajuda als Refugiats. El Bisbat ha creat aquesta setmana la Comissió Diocesana d'Atenció als Refugiats (CoDiAR), que està elaborant el protocol per acollir al col·lectiu que pugui arribar a Lleida.

Biografia del nou bisbe

Giménez va néixer a Muro d'Alcoi el 31 de maig de 1948. El 1960 va ingressar al seminari de València i el 1973 va ser ordenat sacerdot. És Batxiller en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i llicenciat en Filosofia i Lletres, amb especialització en Història, per la Universitat Literària de València. Va exercir diversos càrrecs pastorals a Alacant i es va dedicar a l'ensenyament fins que l'11 de maig del 2005 va ser nomenat bisbe auxiliar de València. El seu pròxim destí ja va ser Menorca per substituir Joan Piris. Primer va ser administrador diocesà, càrrec que va ocupar del 21 de setembre de 2008 fins el 21 de maig de 2009, quan va ser nomenat nou bisbe. Des d'aquest diumenge ja és oficialment bisbe de Lleida.

D'altra banda, a la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesi (2005-2014) i actualment, des de 2014, és membre de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social.

Fa just una setmana la catedral nova ja va acollir una altra missa multitudinària per acomiadar el bisbe emèrit, Joan Piris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés