Actualizado 22/10/2015 16:16

Salt, pendent de pactes postelectorals després que CiU es quedi amb només sis regidors i ERC irrompi amb cinc

El PSC tan sols aconsegueix tres representants i s'ofereix a donar suport a un govern de coalició d'esquerres

Salt (ACN).-

Els pactes postelectorals seran claus a Salt perquè cap partit ha aconseguit suficient suport per governar en solitari. La llista més votada ha estat la de CiU, que ha obtingut sis regidors. No és una victòria perquè Jaume Torramadé va aconseguir nou regidors el 2011. On els resultats s'han rebut amb eufòria ha estat a la seu d'ERC, que amb cinc regidors se situa com a segona força. És el seu resultat històric i, a més, venien "de zero" perquè fa quatre anys van perdre tota representació. El pitjors resultats, els del PSC que ha passat de sis a tres regidors. IpS-CUP ha passat de dos a tres regidors, PxC n'ha perdut un i s'ha quedat amb dos, el PPC desapareix i entren, amb un, C's i Canviem Salt.Els resultats de les municipals a Salt són un exemple de fragmentació del vot, que ha deixat un ple municipal amb una governabilitat complicada. Els saltencs no han donat suficient suport a cap dels alcaldables i els pactes postelectorals seran essencials per poder formar govern perquè cap partit pot governar en solitari.

La candidatura més votada ha estat la de Convergència i Unió (CiU), encapçalada de nou per Jaume Torramadé. CiU ha governat el darrer mandat en solitari. Tot i ser la llista que ha rebut més suport, "és evident que no han estat els resultats esperats", ha afirmat Torramadé. El partit ha perdut quasi mil vots i això s'ha traduït en tres regidors menys passant dels nou del 2011 a sis.

"Hi ha resultats que són inapel·lables, hem guanyat les eleccions però ho hem fet amb un marge molt petit i, per contra, hi ha un partit que ha irromput amb molta força passant de zero a cinc, que és ERC, no podem fer més que felicitar-los", ha exposat Torramadé. Tot i ser la candidatura més votada, l'ambient a la seu de CiU a Salt ha estat de derrota, amb els candidats i simpatitzants amb cares llargues i analitzant constantment els resultats mesa a mesa.

Jaume Torramadé ha recordat que a Salt "sempre s'ha respectat la força més votada", que és qui ha acabat governant. Tot i això, creu que a partir d'ara els diferents partits amb representació hauran de començar a dialogar per aconseguir un pacte que garanteixi l'estabilitat del govern municipal. Torramadé obre la porta al diàleg i no s'aventura a parlar de cap soci de govern preferent per a CiU.

ERC vol l'alcaldia

La sorpresa d'aquestes eleccions ha estat ERC, que ha irromput amb cinc regidors. No només són els millors resultats del partit a Salt, sinó que els situen com a segona força i amb la clau del govern local. "Entenem que la gent ha votat per un canvi i creiem que només nosaltres podem assumir l'alcaldia", ha afirmat el cap de llista Jordi Viñas.

ERC porta tota la campanya electoral amb bones sensacions i, en algun moment, fins i tot han aspirat a convertir-se en la força més votada. I això que partien des de zero perquè el 2011 va perdre els dos regidors que tenien el ple municipal. L'alcaldable, Jordi Viñas, creu que hi ha algunes formacions amb les quals es podrien "entendre bé" i aconseguir formar govern.

Viñas parla, per exemple, d'Independents per Salt-Candidatura d'Unitat Popular (IpS-CUP), que també han obtingut més suport i han aconseguit tres regidors, un més que en l'anterior cita electoral. No ha parlat, per ara, del PSC, i això que durant els darrers dies de campanya la cap de llista Iolanda Pineda ja apuntava a una coalició d'esquerres per desbancar CiU.

De qui sí que ha parlat explícitament el candidat és del fins ara alcalde. "Entenem que el canvi que vol Salt exclou Jaume Torramadé, crec que és evident perquè ha perdut mil vots", ha exposat Viñas.

PSC, mals resultats

El PSC ha patit una desfeta electoral a Salt, on s'ha quedat amb la meitat de regidors. La candidatura encapçalada de nou per Iolanda Pineda ha obtingut tres representants, quan el 2011 es van quedar amb sis. "És evident que no és un bon resultat", ha afirmat Pineda que atribueix aquests resultats a la irrupció de nous partits sumat, també, a un moment de devaluació general de la marca PSC.

Amb tot, Pineda ha llançat la pilota a la teulada d'ERC i ha reiterat que els socialistes donarien suport a un govern de coalició de forces d'esquerres. "Li toca moure fitxa a ERC, que dels tres és la força més votada, però aritmèticament sumen majoria amb nosaltres i IpS-CUP, i potser també Canviem Salt", ha exposat.

La consolidació d'IpS-CUP

IpS-CUP ha aconseguit tres regidors, una fita per a ells. "Estem molt contents, això demostra que treballant molt, com a formiguetes, hem aconseguit consolidar el nostre projecte col·lectiu", ha afirmat el cap de llista Ferran Burch. A més, ha ressaltat que això demostra que la seva pujada en les anteriors eleccions no tenien res a veure amb la derrota d'ERC. "Ells han tingut ara un resultat espectacular i nosaltres igualment hem rebut més suport", exposa.

Burch encara no s'aventura a parlar sobre pactes postelectorals, tot i que ser conscient que amb els seus tres regidors són una formació cobejada. "Som un partit assembleari i això ho decidirem en assemblea", ha exposat.

PxC, un regidor menys

Plataforma per Catalunya (PxC) ha aconseguit dos regidors a Salt. Uns resultats "molt bons" segons el cap de llista, Sergi Fabri, i sobretot tenint en compte que, a nivell global, el partit ha perdut molt suport.

Fabri se situa ja a l'oposició perquè no volen "pactar amb la casta" i entén que altres formacions, com ERC o IpS-CUP, estan molt allunyats d'ells a nivell ideològic. Amb tot, el candidat creu que han pogut mantenir els dos regidors "gràcies a la feina feta a peu de carrer". "Hem picat molta pedra", ha conclòs.

Nous partits al ple

Dos nous partits entren al ple de Salt després d'aquestes eleccions. Tant Ciutadans com Canviem Salt -formació que fa de paraigua d'ICV, EUiA i persones del cercle Podemos- han aconseguit un regidor cadascun.

El cap de llista de C's, Atilano González, ha assegurat que han "complert l'objectiu, que era entrar". "A partir d'aquí, parlarem amb qui sigui però sempre avantposant el nostre programa de regeneració democràtica i contra la corrupció", ha afirmat.

El regidor per Canviem Salt és Wilder Palacio. "No només hem passat de zero a un, sinó que fins i tot podríem entrar al govern fent costat a una coalició d'esquerres", ha exposat Palacio que afegeix que el seu partit inclou persones de moltes col·lectius i nacionalitats diferents i que això podria "apropar a l'ajuntament" saltencs que ara se'n senten allunyats.

El PPC, sense regidor

El PPC havia posat al capdavant de la candidatura el diputat Sergio Santamaría. Això, però, no ha evitat que, tal com ha passat en altres poblacions, hagin perdut suport. A Salt es queden sense cap regidor. En tenien un.

Santamaría creu que "és possible" que els seus vots hagin anat a parar a C's. Tot i això, el cap de llista defensa que han fet "una bona campanya electoral", desgranant les propostes del partit per a Salt i atribueix la derrota, també, a la conjuntura global i no només al projecte local.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés