Publicado 20/04/2015 20:21

RESUM: Un alumne mata un professor i fereix quatre persones més en un institut de Barcelona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El noi podria haver patit un brot psicòtic i la DGAIA es farà càrrec del cas perquè no arriba a 14 anys

Barcelona (ACN).-

Un noi de 13 anys armat amb una ballesta i una arma blanca ha matat un professor de l'institut Joan Fuster i ha ferit quatre persones més, dues alumnes i dues professores, aquest dilluns, poc després de començar les classes. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha apuntat a un "brot psicòtic" com a possible causa de l'agressió. Ha apuntat que el noi no havia tingut problemes de conducta ni existia cap sospita sobre la possible "malaltia mental". La consellera ha lamentat la mort del docent i ha expressat el condol a la família. Els ferits es recuperen "favorablement" a l'Hospital de Sant Pau. L'agressor està ingressat a psiquiatria a Sant Joan de Déu, segons fonts pròximes al centre.El menor ha arribat tard a classe i quan s'ha incorporat a l'aula ha agredit la professora que es trobava dins amb la ballesta. Alguns alumnes han intentat aturar el nen i un segon professor, substitut de ciències socials que només feia una setmana que estava a l'institut, ha entrat i ha estat apunyalat mortalment. La víctima és un home de Lleida de 35 anys. Una de les alumnes, filla de la primera professora agredida, també ha estat ferida, tal com també ho han estat una segona professora i una altra alumna. Han estat dos professors més, entre ells el d'educació física, que han aconseguit reduir l'alumne agressor i calmar-lo.

Les quatre persones ferides han patit lesions de poca gravetat. De fet, una d'elles ha estat donada d'alta al mateix centre després de ser atesa pels professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques. Les altres tres presentaven ferides que sí han fet necessari el seu trasllat a un centre hospitalari.

El menor no ha quedat detingut perquè l'edat mínima per poder ser imputat de qualsevol delicte és la de 14 anys i ha ingressat a urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu per rebre tractament psiquiàtric abans que el cas passi a mans de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). Per la seva banda, el Jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona ha obert diligències sobre el cas.

Penalment inimputable

Com que el jove retingut pels Mossos és menor de 14 anys és penalment inimputable. La Llei del Menor només s'aplica dels 14 als 18 anys, i per a les persones que no arriben a aquesta edat s'estableix que la fiscalia ha de remetre a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) els detalls del cas perquè l'organisme de la Generalitat valori la seva situació. És aquest ens el qui "ha de promoure les mesures de protecció adequades a les seves circumstàncies".

Això vol dir, segons han explicat fonts del Departament de Benestar Social i Família a l'ACN, que els serveis socials s'entrevistaran tant amb els pares com amb l'adolescent, miraran si tenen antecedents d'incidents previs o atenció psico-social de qualsevol tipus. Amb totes les dades es podria decidir el seu tractament psiquiàtric o, fins i tot, la pèrdua de la custòdia per part dels pares si es considera que hi ha hagut negligència o abandonament per part seva. També es buscaran mesures per protegir el menor de possibles venjances o estigmatitzacions.

Dispositiu de suport a alumnes, pares i professors

Després del succés, les classes han quedat suspeses i els pares dels alumnes han recollit els seus fills del centre. A la tarda s'ha activat un dispositiu de suport per a professors, pares i alumnes del centre que ho necessitin i que estarà disponible al llarg de la jornada de demà. Els estudiants que han estat testimonis dels fets han estat traslladats en un autobús de TMB a dependències policials perquè se'ls pugui prendre declaració.

Aquest matí, alguns dels testimonis han indicat que el jove tenia una 'llista negra' amb els nois o noies que 'li feien mal'. Una alumna, que ha dit que tot i no ser companys de classe el coneixia, ha explicat que ell mateix feia armes, que sempre en parlava i que deia que 'mataria' a qui tenia a la llista.

A partir de dimecres, està previst que les classes es reprenguin amb l'horari habitual, tal com han explicat la directora de l'institut, Maria Dolors Perramon, en un comunicat que ha llegit al costat de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

A banda de Trias i Rigau, també han expressat el seu condol per la tragèdia des del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que s'ha posat a disposició de la consellera Rigau, fins al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Maria Sistach, passant per sindicats com USTEC, CCOO, UGT i ASPEPC·SPS o per entitats destacades de la comunitat educativa, com ara la Universitat de Barcelona, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques o la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC).

Pel que fa als sindicats, a banda de mostrar el condol han advertit de la violència creixent a les aules i han subratllat que els fets d'avui són "l'expressió més tràgica d'una dinàmica que ha estat anant a més". "La immensa majoria d'agressions al professorat, verbals o físiques, acostumen a quedar en la més absoluta impunitat o amb una petita sanció. I això, ens agradi o no, és donar pàbul a la violència", ha subratllat.

Un altre membre del govern espanyol que s'ha pronunciat sobre la tragèdia a l'Institut Joan Fuster ha estat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, que ha demanat demana "reflexionar sobre els valors instruïts" als joves i "ens han de fer reflexionar sobre quin tipus de societat estem construint".

El Govern i l'Ajuntament de Lleida decreten un dia de dol

Arran dels fets, el Govern ha decretat un dia de dol i ha suspès tots els actes públics de dilluns i dimarts. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el decret per declarar aquest dimarts jornada de dol oficial després del succés. D'aquesta manera, s'han suspès els actes públics del president i dels consellers des d'avui i fins el dimarts a les dotze de la nit, tot i que el Consell Executiu sí que celebrarà la trobada habitual de cada dimarts a porta tancada.

De la seva banda, l'Ajuntament de Lleida, d'on era natural el professor assassinat, també ha declarat un dia de dol i les banderes oficials de la ciutat onejaran a mig pal. El paer en cap, Àngel Ros, ha visitat la família, a qui ha ofert els serveis municipals que puguin necessitar, i ha transmès la seva solidaritat a la comunitat educativa.

També a Barcelona s'han organitzat actes de dol i comat. A les onze del matí s'han convocat cinc minuts de silenci a l'Institut Alzina, al mateix districte de Sant Andreu. Tots els centres escolars de Catalunya estan cridats a aquesta hora a aturar l'activitat durant cinc minuts en memòria i homenatge al professor mort. Una hora més tard, en un acte conjunt d'Ajuntament i Generalitat, es farà un minut de silenci a la Plaça Sant Jaume.

Finalment, aquest dimarts, està previst que els centres educatius facin una aturada de cinc minuts a partir de les dotze del migdia com a mostra de rebuig a l'assassinat del professor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés