Actualizado 07/05/2015 20:12

Reprenen les obres de l'escorxador transfronterer d'Ur, a l'Alta Cerdanya, que finalitzaran a la tardor

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Uns 300 ramaders d'ambdós costats de la frontera es beneficiaran de la instal·lació

Abella de la Conca (ACN).-

El Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l'Escorxador de Bourg-Madame han reprès les obres de l'escorxador transfronterer de Cerdanya ubicat a Ur (França). La instal·lació, finançada al 50% pels dos socis i ajuts europeus amb un cost de cinc milions i mig d'euros , va començar a construir-se l'any 2010 i ha patit diferents aturades per falta de finançament. Aquest dijous representants dels dos ens han assegurat que les obres finalitzaran aquesta tardor i ja "es podrà començar a sacrificar animals". El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, ha afirmat que "els problemes financers s'han solucionat, per tant esperem que l'obra acabi aquesta tardor".El president de la comunitat de municipis Pirineu-Cerdanya, Jordi Armengol, ha explicat que fa uns anys ja es va veure la necessitat sobre un escorxador nou a la Cerdanya. En aquest sentit, Armengol, ha assegurat que "és una eina important i vital pels ramaders i carnissers, permetrà donar més valor als productes d'aquí". El president de la Comunitat de municipis ha explicat que es va triar Ur ja que és el centre de Cerdanya a mig camí entre la part francesa amb més ramaders i Puigcerdà amb més carnisseries.

Moliner ha explicat que l'escorxador sumarà una nova sala que no estava projectada per tal de poder especejar els animals al mateix escorxador. Segons el president comarcal, "una sala de desfer permetrà que surtin ramaders que puguin engreixar, matar i comercialitzar els seu animals". Moliner ha explicat que uns 300 ramaders i carnissers dels dos costats de la frontera es beneficiaran del nou escorxador on es preveu que es processin unes cinc tones de carn a l'any.

Laurent Leigue, alcalde d'Estavar i coordinador de l'escorxador per crear un SCIC (societat comercial d'interès col·lectiu) que gestionarà el futur escorxador d'Ur, ha explicat que matar en el nou escorxador donarà un segell que "distingirà" el bestiar a l'escorxador transfronterer. Leigue afirma que "matar tant a la vora de les explotacions dona un millor producte ja que el bestiar arriba en millor condicions a l'escorxador". En aquest sentit ha afegit que "la carn que surti d'aquest escorxador tindrà un segell del Parc Natural Regional del Pirineu francès i un segell propi de l'escorxador".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés