Publicado 17/07/2015 15:43

La recollida selectiva de residus a Catalunya s'estanca al voltant del 38%

La producció de residus va créixer un 1,7% durant el 2014 respecte al 2012

Barcelona (ACN).-

La recollida selectiva de residus a Catalunya es va estancar durant el 2014 al voltant del 38% del total de la brossa municipal, segons han indicat aquest divendres el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (Cepa) i Ecologistes de Catalunya (EdC). Així mateix, les dues entitats han indicat que la producció de residus l'any 2014 va augmentar un 1,7% respecte al 2012 fins a les 3,65 milions de tones i s'ha passat d'una producció de 475 quilos per habitant i any el 2013 a 485 l'any passat.Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament un 38,35%, és a dir, 1.400.000 tones, 40.000 tones més que l'any passat. Els resultats de les recollides selectives es donen en brut, sense descomptar els anomenats impropis, que són els materials que, tot i ser recollits selectivament, no s'aprofiten.

Les dues entitats denuncien que els ecoparcs, les plantes que reben la fracció que no es recull de forma selectiva, tenen una eficiència molt baixa i, dels materials que reben, el 71% va a parar abocadors, incineradores o cimenteres per servir com a combustible derivat de residus (CDR), concretament més de 140.000 tones es van cremar en cimenteres catalanes o incineradores després de passar pels ecoparcs.

Segons apunten, el 65% dels residus van a parar directa o indirectament a abocadors o incineradores i això causa, remarquen, forts impactes a la salut i al medi.

En relació al material, els envasos no arriben al 25% de recollida selectiva, el paper es queda en el 39% i només el vidre arriba al 65%. Pel que fa a la principal fracció dels residus municipals, els residus orgànics (restes de cuines i jardins), només arriba al 26%.

El Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius i Ecologistes de Catalunya alerten que la conseqüència dels baixos nivells de recollida selectiva de les fraccions d'envasos lleugers, paper i vidre "són molt negatives" ja que prop del 60% (800.000 tones) d'aquestes fraccions completament reciclables s'envien a abocadors o incineradores.

Davant d'aquests resultats sobre la gestió de residus del 2014, les dues entitats reclamen la necessitat d'un canvi de paradigma "per avançar cap a un canvi en la producció, distribució i consum" per tal de reduir els impactes ambientals i l'ús excessiu de materials i energia, segons subratllen. Consideren que "s'ha de deixar de prioritzar els tractaments de la fracció rebuig o de residus no classificats correctament i planejar l'abandonament de la incineració".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés