Actualizado 25/04/2015 04:46

La recollida selectiva al Pallars Sobirà passa del 32% al 80% en un mes gràcies al 'porta a porta'

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El servei s'ha posat en funcionament a 25 poblacions de la comarca, que s'ha convertit en una de les zones capdavanteres a Europa en índex de recuperació de residus

Sort (ACN).-

Quan fa un mes de la posada en funcionament del servei de Recollida Selectiva Porta a Porta (PaP) al Pallars Sobirà les dades avalen el projecte. D'un 32% total de recollida selectiva a la comarca el 2013 s'ha passat a un 80% (únicament amb els nuclis PaP). Aquestes dades situen el Pallars Sobirà al capdavant de les comarques catalanes en recollida selectiva de residus, duplica la mitjana catalana (37,95%) i es converteix en la primera comarca en índex de recuperació de residus, a l'alçada d'altres zones capdavanteres a Europa. La recollida Porta a Porta s'està fent a 25 poblacions. Gerri de la Sal estava també dins la proposta però de moment no s'iniciarà encara el sistema.A les separacions ja existents de vidre, envasos lleugers i paper-cartró, es va afegir la recollida selectiva de la fracció orgànica (restes de menjar). A més, a tots els nuclis de fons de vall, la recollida ha passat a ser de contenidors al carrer a recollida Porta a Porta' (PaP).

El primer mes de recollida s'han registrat les següents dades: resta (14.915 Kg.- 21%); paper i cartó (8.740 Kg - 12%); envasos (8.440 Kg.- 12%); vidre (13.070 Kg. - 19%); i orgànica (25.660 Kg. - 36%).

Tot i que ja són força els municipis catalans que han incorporat aquesta recollida PaP de forma total o parcial, la del Pallars Sobirà és una iniciativa pionera a escala comarcal. El servei de recollida Porta a Porta es va començar a posar en marxa el dia 18 de març als nuclis de la Vall de Cardós.

Prèviament a cada inici del nou servei s'ha procedit a la retirada dels contenidors que estaven al carrer a cada zona. L'objectiu d'aquest canvi de model és millorar els resultats de la recollida tant en quantitat com en qualitat.

Amb el sistema de recollida Porta a Porta s'eliminen els contenidors al carrer i s'apropa el punt d'entrega dels residus per facilitar així la participació ciutadana. D'aquesta manera també s'eliminen tant les males olors com la brutícia, i es guanya espai públic que contribueix a una millor imatge del territori. Aquesta nova estratègia de gestió també inclou la construcció d'una nova planta de compostatge a Sort, que permetrà tractar la fracció orgànica recollida a la mateixa comarca, amb menor cost i transport.

Quines millores comporta el 'porta a porta'?

La recollida Porta a Porta és el sistema de referència a Europa. Permet aconseguir percentatges de recollida elevats. Si abans d'instaurar-lo la comarca comptava amb poc més d'un 32% de recollida selectiva total, en el poc temps que porta funcionant ja hi ha uns resultats de més del 80% (considerant únicament els nuclis PaP). Aquests resultats superen els objectius del 60% marcats pel PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020) i del 70% marcat per Europa pel 2030.

Bona part de les tones recollides de forma selectiva es deuen a la matèria orgànica que abans no es reciclava i que ara és separada pels pallaresos amb un alt grau de puresa. La segueix el vidre, el paper i els envasos, que també han vist incrementada la seva separació.

D'altra banda, al recuperar més eficaçment les diferents fraccions, s'estalvien costos d'entrada a l'abocador i s'incrementen els ingressos per reciclatge. Això compensa la inversió en la recollida i permet estabilitzar el cost de la gestió de residus, evitant futurs increments en la taxa d'escombraries segons vagi augmentant el cànon d'abocador (que arribarà a 50 euros/tona l'any 2020).

Després de la campanya, un 70% dels habitants dels nuclis disposen ja dels seus kits de reciclatge. La resta podran recollir-los en els punts habilitats a tal efecte i amb reforços especials que es faran de cara a l'estiu, especialment pensats per a les segones residències.

Els cubells estan identificats amb un xip que informa del domicili a què pertanyen. D'aquesta manera es pot tenir un major control de l'eficiència del servei de recollida i optimitzar els costos del model adaptant el servei als resultats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés