Actualizado 02/03/2015 17:01

Una recerca en què participa la UdL posa de relleu que les plantes optimitzen l'ús de l'aigua segons l'ambient on viuen

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El treball assegura que les de climes freds o secs són les més estalviadores, mentre les de climes humits i càlids malbaraten més els recursos hídrics

Lleida (ACN).-

Les plantes optimitzen l'ús de l'aigua quan assimilen carboni per créixer depenent de l'ambient en què viuen, segons afirma un estudi publicat a la prestigiosa revista internacional Nature Climate Change en què participa l'investigador de la Universitat de Lleida (UdL) Víctor Resco de Dios. El treball posa de relleu que les plantes de climes freds o secs, com ara les coníferes, són les més estalviadores; mentre les que viuen en climes humits i càlids malbaraten més els recursos hídrics. Els resultats de l'estudi, en què han participat una cinquantena d'investigadors de diferents països, permetran millorar els models existents sobre les possibles respostes dels ecosistemes al canvi climàtic.Sota el títol 'Plants use water wisely-mostly' (Les plantes utilitzen l'aigua sàviament, de forma majoritària), aquest estudi global examina diferents estratègies depenent del tipus de planta i el lloc on creix, des de la tundra àrtica i boreal fins a la selva amazònica. Els experts han comparat les dades dels diferents ecosistemes. "La gran sorpresa és que els arbres de fulla perenne de la sabana són entre les plantes més malgastadores d'aigua, malgrat viure en un entorn àrid", afirma la recerca internacional.

La vegetació juga un paper molt important en el sistema de la Terra, absorbeix i emmagatzema carboni, allibera aigua a l'atmosfera, modula el moviment de l'aigua al paisatge i refrigera la superfície del planeta. "Aquests resultats ens proporcionen nova informació crucial necessària per predir aquests efectes, especialment sota diferents escenaris de canvi climàtic", asseguren els experts. "La nostra capacitat per desenvolupar models sobre els cicles globals de carboni i aigua en un clima futur depèn en gran mesura de la nostra capacitat de predir el comportament dels estomes (micro-porus de les fulles que regulen l'intercanvi de gasos) a nivell global", conclouen.

El centre Agrotecnio-UdL col·labora en la recerca en què han participat una cinquantena d'investigadors de quinze països de quatre continents, des dels Estats Units a Japó, Brasil o Suècia. A l'estat espanyol Espanya, a banda de la UdL, també hi ha pres part el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) de Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés