Publicado 23/11/2014 11:30

Reapareix a Ivars d'Urgell una planta herbàcia que es considerava gairebé extingida a Catalunya

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'espècie, endèmica del centre i sud de la península, ha arrelat en una finca on s'han fet actuacions per preservar flora amenaçada

Lleida (ACN).- Els botànics han retrobat en una finca d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell) alguns exemplars de 'Microcnemum coral·loides, una espècie de flora que feia 16 anys que no es veia a Catalunya i que es considerava gairebé extingida. Es tracta d'una planta endèmica del centre i el sud de la península Ibèrica, i que sol créixer en hàbitats salins, molt rars a Catalunya. La primavera passada el botànic Antoni Mayoral en va trobar alguns exemplars a la finca Prat de Boldú, propietat del Departament d'Agricultura i gestionada per la Cooperativa d'Ivars d'Urgell. En aquesta finca s'hi han fet en els darrers anys diferents actuacions per tal d'afavorir la conservació de flora amenaçada.El Servei de Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural constata la presència a Catalunya de la 'Microcnemum coralloides'.

La darrera observació d'aquesta espècie a Catalunya es va produir fa 16 anys, i des de llavors no havia estat retrobada, malgrat haver-se buscat reiteradament.

Es tracta d'una petita planta herbàcia, crassa, de la família de les quenopodiàcies, pròpia d'hàbitats salins, molt rars a Catalunya, que està catalogada com a 2en perill d'extinció2 al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

L'espècie ha reaparegut a la finca Prat de Boldú, propietat del Departament d'Agricultura, actualment gestionada mitjançant un contracte de gestió per la Cooperativa d'Ivars d'Urgell. 

Les actuacions realitzades des de l'any 2011 han donat resultats i han permès la reaparició d'alguns centenars de peus de Microcnemum coralloides, a partir del banc de llavors del sòl.

Aquesta primavera, el botànic Antoni Mayoral va retrobar alguns exemplars d'aquesta planta. A finals d'estiu, s'ha pogut comprovar que nombrosos peus han completat el seu cicle reproductiu amb la formació de llavors que poden contribuir a la seva reaparició en anys futurs, si les condicions són favorables.

Segons el Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, aquesta espècia és una planta endèmica del centre i sud de la península Ibèrica, que a Catalunya només havia estat citada a alguns llocs de la plana de Lleida, concretament a la comarca de l'Urgell, a la zona del Castell del Remei -al municipi de la Fuliola-, i a la zona d'Ivars d'Urgell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés