Actualizado 11/05/2015 08:22

Queralbs reclama que el poble sigui porta d'entrada i aculli la seu del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Assenyalen que si no es tenen compte la seves demandes, el municipi es replantejarà la seva inclusió dins del parc

Queralbs (ACN).-

Un grup de veïns de Queralbs (Ripollès) s'han unit per reclamar al Govern de la Generalitat que el poble tingui més pes dins del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. D'una banda, demanen més informació sobre les normatives del parc i són crítics amb la possible gestió de les finques. Al mateix temps, volen que el nou espai sigui un motor de dinamització pel teixit econòmic de la zona i generi ocupació. Per últim, reclamen que Queralbs sigui la porta d'entrada principal i aculli la seu administrativa del futur parc. L'Ajuntament de Queralbs dóna suport a les reclamacions veïnals i alerta que si no es tenen en compte, el poble reconsiderarà la seva incorporació dins del parc.Aquest passat dissabte a la tarda, unes 80 persones van participar en el ple extraordinari que es va portar a terme a Queralbs. El plenari va comptar amb la presència de l'alcaldessa d'aquest municipi del Ripollès, Imma Constans, qui després d'explicar les característiques del futur parc i resoldre dubtes dels ciutadans, va ser l'encarregada de llegir en veu alta els acords conjunts que s'havien pres davant dels recels que la nova figura de protecció ha generat entre els veïns del municipi.

En principi, Queralbs és el poble que aporta major extensió de terreny al futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Un parc que, si es compleixen les previsions del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha de ser una realitat el proper dia 1 de setembre. Concretament, el municipi de Queralbs representa el 62% de tot el territori del parc i és possible que el 83% de tot el terme municipal passi a convertir-se en espai protegit. És per aquest motiu que el grup de treball veïnal - que encara no s'ha constituït com a plataforma- consideren que és necessari que Queralbs aculli la seu tècnica i administrativa del futur parc. És més, els veïns argumenten que es tracta del lloc "idoni" per poder portar a terme la gestió integral de l'espai.

Al mateix temps, assenyalen que la porta d'entrada i el punt informatiu principal del parc també haurien de situar-se a Queralbs ja que la vila disposa de les vies d'accés més destacades a la zona; des de la pista de Fontalba, el camí vell de Núria, el camí de Coma de Vaca o el Camí de les Gorges del Freser, entre d'altres.

Tal i com es detalla en el manifest final acordat, els veïns i el consistori de Queralbs assenyalen que la instal·lació de la seu del parc al municipi "corregirà" els desequilibris territorials existents pel que fa als serveis de la Vall del Freser i permetrà que el poble s'erigeixi com un punt de referència a la comarca.

Fins ara, la idea inicial del Departament de Territori i Sostenibilitat era instal·lar la seu del futur parc al Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEINR), a Ribes de Freser. Una previsió que, des del primer moment, no ha agradat gens als veïns de Queralbs com tampoc a l'alcaldessa de la vila qui assegura que el poble disposa d'espais municipals suficients per acollir les noves oficines o dependències. "Ribes de Freser només aporta el 2% de tot el territori. No entenem per què s'ha de fer allà. En qualsevol negoci, el soci majoritari és el que mana i aquí el que aporta més terreny és Queralbs", remarca un dels membres de l'agrupació veïnal, Enric Novell.

Per tots aquests motius, el ple de dissabte va aprovar per unanimitat les demandes dels veïns i va acordar traslladar-les al Govern de la Generalitat i al Departament de Territori i Sostenibilitat. En cas de no acceptar-se les seves sol·licituds, el consistori reconsideraria la seva incorporació dins del parc natural fins al punt que, fins i tot, es plantejaria sortir del projecte si "no s'arriba a un acord que respecti el paper rellevant del poble en el disseny del parc". En aquest cas, es crearia una taula de discussió i concertació integrada per ciutadans, entitats involucrades de Queralbs, del Ripollès i membres de la Generalitat, per arribar a un nou consens de forma participativa, transparent i democràtica.

"No volem que els fiscalitzin més el territori"

"Nosaltres no estem en contra del parc però no acceptem aquestes presses a l'hora de plantejar la idea i dissenyar-lo. Les coses s'han de fer bé, no a cop de trabuc; cal parlar-ho amb la gent del territori, els agents implicats i els propietaris de les finques afectades", assenyala Novell, un dels veïns que s'han unit per fer sentir la seva veu. En aquesta línia, els veïns de la zona subratllen que no volen que el nou parc es converteixi en un organisme buit de contingut. "Volem saber què ens aportarà de bo el nou parc al poble i per què cal fer-lo. No ens interessa si el que prima és fiscalitzar més, crear més prohibicions i generar més dificultats als que vivim a la zona o als propietaris de finques que passaran a ser entorn protegit", argumenta. "No pot ser que necessitem multitud de permisos per tallar un arbre de casa nostra", afegeix.

És per això que Novell defensa la necessitat que el nou parc - degut al seu caràcter transfronterer - s'assimili més al concepte de parc natural que tenen els veïns francesos. A França aquesta nomenclatura fa referència a una agrupació de municipis i territoris en els quals es treballa per dinamitzar la cultura, les tradicions i les característiques de la zona. En aquest sentit, la protecció del medi ambient no té un pes tan important com en el cas dels parcs naturals catalans."El que volem és que la gent que viu aquí tingui feina, el poble és un cadàver, s'està despoblant. Volem que si s'han de fer uns cartells per assenyalar les rutes o construir camins ho facin gent d'aquí la comarca i la vila", comenta Novell.

En principi, l'agrupació veïnal té previst reunir-se aquesta setmana per acabar de perfilar els seus propers passos. Tot i això, subratllen que la idea de la creació d'un nou parc natural a la comarca encara no compta amb el consens de tot el territori. Per això, defensen que cal treballar més al costat dels veïns de la zona per conèixer les seves mancances, dificultats i potencialitats per així dissenyar "millor" aquest nou organisme. De moment, els acords presos i consensuats amb el consistori de Queralbs seran traslladats a la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés