Publicado 01/11/2015 19:54

La quarta edició de l'Era Mongetada tanca amb 3.000 visitants i consolida el vessant gastronòmic de qualitat

La presència a la Vall d'Aran dels cuiners Aitor Olabegoya, Sacha Hormaechea i Kin Hong impulsa la mongeta de Bossòst a l'exterior

Unes 3.000 persones han passat aquest cap de setmana per la quarta edició de la festa de l'Era Mongetada, que s'ha celebrat durant el cap de setmana a Vielha, Garòs i Bossòst. L'esdeveniment s'ha tancat aquest diumenge amb la consolidació del seu vessant gastronòmic de qualitat, segons han destacat els organitzadors. La mostra d'enguany s'ha caracteritzat pel reconeixement internacional i per la presència dels cuiners de prestigi mundial com Aitor Olabegoya, Sacha Hormaechea i Kin Hong.El director de l'Era Mongetada, Carlos Sanllehy, ha destacat que "s'han aconseguit els objectius de la festa, augmentant la xifra de participants en les activitats i potenciant la vessant gastronòmica de qualitat amb l'elaboració de cinc menús diferents cada dia". Sanllehy afegeix que "gràcies a la mongeta de Bossòst, la Val d'Aran s'ha convertit en un punt de trobada obligatori pels amants de la gastronomia".El president del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, Ambròs Barberà, ha reforçat la implicació de l'entitat amb l'Era Mongetada, assegurant que "hem assolit el reconeixement nacional i internacional amb l'aposta per recuperar un producte propi de la Val d'Aran". Barberà ha destacat "la participació de tota la gent de la Val en una festa que uneix agricultura, gastronomia i cultura". El compromís dels cuiners internacionals L'impuls internacional de la mongeta de Bossòst com a producte gastronòmic s'ha evidenciat durant la jornada d'aquest diumenge, en la qual els cuiners, Sacha Hormaechea i Kin Hong (convidats d'aquesta edició) han interactuat amb els visitants en el show cooking que s'ha celebrat a Garòs. Al matí, s'han desenvolupat les activitats de demostració del tractament tradicional de la mongeta (estesa, picada, ventada i la recollida). Un dels impulsors de l'Era Mongetada, Aitor Olabegoya, propietari del restaurant Migas de Pequín, ha recordat el compromís dels cuiners amb la festa. "Com a professionals, ens agrada aprendre i conèixer una nova dimensió de la mongeta aconseguida amb la recuperació d'una varietat tradicional de la Val d'Aran per difondre-la a la Xina i a la resta dels països asiàtics". Els cuiners han deixat d'estar al capdavant dels seus restaurants durant uns dies per participar en l'Era Mongetada. La Mongeta de Bossòst va rebre el 2014 l'homologació comercial per part del Ministeri d'Agricultura. Després d'un llarg procés d'investigació i recuperació d'una varietat desapareguda fa més de 200 anys, la Mongeta de Bossòst té el reconeixement de "Varietat Comercial". Els experts la consideren una de les millors mongetes blanques perquè té poca pell, és mantegosa i té un gust semblant als fruits secs. Un dels seus valors afegits és que tota la producció, des de la recol·lecció fins a l'elaboració, es porta a terme de forma totalment artesanal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés