Actualizado 26/12/2014 13:44

La qualitat de l'aigua del tram català de l'Ebre incompleix els indicadors europeus de bon estat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre detecta concentracions de mercuri en peixos que superen de llarg els límits de la normativa de qualitat ambiental

Tortosa (ACN).-

La qualitat de l'aigua del tram català de l'Ebre continua per sota dels nivells de bon estat fixats per la normativa europea, segons revela l'últim informe de Control de l'Estat de les Masses d'Aigua, corresponent a 2013, que ha elaborat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Concretament, l'estudi defineix l'estat químic del curs inferior del riu com a "no bo", després de detectar concentracions de mercuri en mostres de peixos preses en tres punts diferents -Ascó, Benissanet i Campredó- superant les normes de qualitat ambiental de la Unió Europea. Aquestes dades condicionen l'avaluació final de la qualitat de les masses d'aigua, que la CHE acaba qualificant com a "inferior a bona".L'informe considera que les diferents masses estudiades al tram final del riu mantenen un estat ecològic entre bo i moderat. En canvi, el seu estat químic incompleix en pràcticament tots els casos els nivells de qualitat mínim que Brussel·les considera necessaris per garantir una bona qualitat dels rius. Una situació, precisament, que denuncia des de fa anys la Plataforma en Defensa de l'Ebre, qui també ha avisat d'un més que previsible empitjorament de la situació arran l'aplicació del Pla Hidrològic de la Conca.

Tot i assegurar no tenir "constància" d'abocaments de mercuri riu amunt dels punts de control -i, per tant, "no s'esperava detectar incompliments"-, la CHE ha acabat localitzant 22 punts on se superaven els màxims per mesos per la norma de qualitat ambiental. Tres d'aquests, en trams situats a les Terres de l'Ebre. Així, a Benissanet, en el tram entre els afluents Siurana i Canaleta, la concentració de mercuri -que la normativa limita a 20 micrograms per quilo- arriba als 341 micrograms per quilo en carpí . És el segon valor més alt a tota la conca, només darrere dels 435 micrograms per quilo al Cinca, a l'altura de Monsó. Al punt d'Ascó, les mostres d'albornell registren fins a 110 micrograms per quilo i 106 micrograms per quilo en el cas de les carpes analitzades a Campredó.

Així, i d'acord amb les dades aportades, quatre de les sis masses fluvials analitzades a les Terres de l'Ebre -a excepció del tram entre la presa de Flix i el riu Cana així com el curs del Canaleta, on considera "bo" el seu estat- se situen amb la qualificació d'estat "inferior a bo". No precisa si ho són en grau moderat, deficient o dolent, en el qual se subdivideix aquesta categoria de la qual formen part 113 -un 17,6%- de les 643 masses fluvials detectades a la conca. D'aquest total, només 33 -un 5,1%- no arriben al bon estat químic.

A la vista d'aquestes dades, l'organisme de conca reconeix en l'informe de control d'aquest passat 2013, que aquest escenari, en el cas del tram català del riu Ebre, suposa un risc alt d'incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua, que fixa el bon estat de les masses fluvials com una de les prioritats en matèria de política hidrològica dels governs estatals de la Unió Europea.

L'estudi, a més, analitza els problemes de qualitat derivats d'aspectes com la contaminació procedent de l'activitat agrària. En aquest cas, el riu Segre es troba entre els que més pressió reben en aquest sentit. També el riu Tastavins, al Matarranya, es veu afectat per la inadequada gestió dels purins de les granges.

La CHE estudia també la situació actual dels embassaments. En aquest sentit, relaciona el seu estat amb les afeccions que pateixen els rius i admet que en els casos de Mequinensa i Riba-roja, el fet de trobar-se situats aigües avall de grans zones regables està dificultant la millora de la qualitat de les aigües.

En el capítol de l'anàlisi de les aigües subterrànies, la qualitat de les quals, assguren, està condicionada per la contaminació difusa, assenyala la zona de l'"Urgell-Tàrrega" com la més problemàtica. Tot i assegurar que la contaminació d'aigües subterrànies d'origen industrial són menys extenses, detecta focus de pressió en punts com Oliana (Alt Urgell) i Flix (Ribera d'Ebre), on es continua treballant en la descontaminació química de l'embassament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés