Publicado 26/02/2015 14:12

El programa de la Renda Mínima d'Inserció tanca el 2014 amb 68.559 beneficiaris, un 9,4% més que l'any anterior

La Generalitat recorda que l'any passat es van destinar 173 milions a l'RMI i aquest 2015 el pressupost s'augmenta fins als 185 milions

Barcelona (ACN).-

El programa de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) va tancar el 2014 amb 68.559 beneficiaris, un 9,4% més que l'any anterior, segons ha informat aquest dijous el Departament d'Empresa i Ocupació. També, el programa va arribar l'any passat a un total de 27.071 titulars, un 8,3% més que el 2013. El Departament ha recordat que durant el 2014 es van destinar 173 milions d'euros a l'RMI i aquest 2015 el pressupost s'augmentarà fins als 185, la xifra més alta de la història, segons indica la Generalitat.El Departament d'Empresa i Ocupació destaca que a l'octubre de 2013 hi havia 22.598 expedients vigents i que amb l'increment de pressupost de 2,8 milions d'euros a finals del 2013 es va aconseguir afegir més de 2.000 expedients que estaven en llista d'espera. Per tant, en 15 mesos s'ha produït un creixement de 4.473 expedients. Des d'aquell moment, el termini mitjà entre la sol·licitud de la prestació i la seva resolució i aprovació està per sota dels quatre mesos, que és el màxim legal previst.

Pel que fa al pressupost, els 173 milions d'euros destinats a l'RMI l'any passat es van repartir majoritàriament per al pagament de la prestació econòmica (154,1 milions) i la resta de l'import es va destinar a les polítiques actives (10,9 milions). També durant el 2014, Empresa i Ocupació va posar en marxa un nou sistema informàtic amb l'objectiu d'agilitzar tot el procés de tramitació de la prestació.

El departament subratlla que del total del pressupost de l'RMI s'ha destinat gairebé 11 milions d'euros a desenvolupar un conjunt de polítiques actives que busquen incrementar la contractació d'aturats augmentant la qualificació d'aquestes persones, fet que impulsa la seva ocupabilitat i, com a conseqüència, les possibilitats de trobar feina.

Per primer cop des de l'any 2000 s'han posat en marxa plans d'ocupació per a persones beneficiàries de la Renda Mínima d'Inserció. A través d'aquest programa un total de 985 persones han accedit durant l'any 2014 a un contracte laboral de sis mesos. A la convocatòria de l'any anterior, 591 titulars de l'RMI van aconseguir un contracte. Pel que fa al sector d'activitat dels contractes d'aquestes persones, el 40% van ser en tasques relacionades amb l'atenció al ciutadà i treballs administratius; el 35% en instal·lacions i reparació en edificis i obres en general, i el 17% en tasques de neteja, entre d'altres, segons el Departament.

Aquesta iniciativa combina l'experiència professional i la formació de cara a millorar la seva ocupabilitat de les persones que reben aquesta renda ja que l'objectiu del programa de l'RMI és la inserció laboral de les persones. En concret, el programa es dirigeix a persones en atur perceptores de l'RMI que reuneixin alguna de les característiques següents: experiència laboral prèvia, edat entre 40 i 55 anys; el menor temps que resti per esgotar el període màxim de cobrament de la prestació (60 mesos); tenir càrregues familiars; o bé famílies monoparentals.

El programa estableix dos tipus d'accions, que són. d'una banda. les d'experiència laboral, dirigides a facilitar la pràctica laboral dels participants mitjançant el desenvolupament de treballs de caràcter públic i interès social. Els contractes de treball tenen una durada de sis mesos i una jornada laboral del 100% amb un sou mensual de 850 euros. I, d'altra banda, les accions formatives, dirigides al desenvolupament d'una activitat formativa professionalitzadora, obligatòria per a tots els participants de les accions d'experiència laboral. La formació, que ha de ser impartida durant el contracte de treball i dins l'horari laboral, ha de tenir una durada mínima de 20 hores i un màxim de 30.

Mesures actives d'inserció

La Generalitat ha destinat 2,6 milions d'euros a programes d'orientació professional específica i d'acompanyament a la inserció laboral que han beneficiat a més de 4.000 perceptors de l'RMI. Aquests programes s'han desenvolupat en col·laboració amb 57 entitats entre corporacions locals i entitats públiques o privades sense afany de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i amb àmbit d'actuació a Catalunya, que tenen experiència en la realització d'accions d'inserció laboral per a col·lectius en risc o situació d'exclusió social.

Pel que fa a les persones destinatàries d'aquests ajuts, el seu tret fonamental és que són perceptors de l'RMI però tenen caràcter preferent aquelles que els resti menys temps permanència per a esgotar el període màxim de cobrament de la renda mínima d'inserció, que el seu grau d'ocupabilitat el qual es pugui veure incrementat si participen en mesures actives d'inserció, que tinguin una edat compresa entre 31 i 60 anys, que siguin dones i que tinguin càrregues familiars.

L'òrgan tècnic administratiu de l'RMI els deriva a les entitats subvencionades els perceptors seleccionats, i aquests participen en diferents blocs segons les competències clau en què s'analitzarà el context laboral i les competències de base i transversals; el diagnòstic de l'ocupabilitat recollint les motivacions i interessos en relació al mercat de treball i ocupacions; la recerca de feina on se'ls informarà dels diferents canals i eines existents, el procés de selecció i la possibilitat d'autoocupar-se, la formació en competències transversals, en noves tecnologies i programació, suport i seguiment de pràctiques professionals, o la relació amb l'empresa donant suport en la prospecció i seguiment posterior a la inserció laboral.

D'altra banda, Empresa i Ocupació ha destinat 500.000 euros en ajuts per a la contractació de persones que perceben la Renda Mínima d'Inserció per part de les empreses ordinàries i també per aquelles persones destinatàries de l'RMI que presentin un projecte d'autoocupació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés