Publicado 16/03/2015 14:45

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a través de les farmàcies permet detectar 165 càncers

Més de 81.000 persones participen de manera voluntària al programa de l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar

Barcelona (ACN).-

Un total de 81.777 persones han accedit entre gener de 2012 i desembre de 2013 al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) impulsat per l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La participació ha estat del 48% de la població diana, 5 punts per sobre respecte l'última ronda realitzada, arribant en alguns districtes fins al 54%. Amb aquest programa s'han pogut detectar 165 càncers i 1.234 adenomes d'alt risc i 696 de baix risc. Del total de participants, un 52,8% són dones dins la franja d'edat que comprèn dels 60 als 64 anys i en conjunt, el 82,6% de les persones que ja van participar en la primera ronda, han continuat fent-ho a la segona.81.777 persones han participat al programa de detecció precoç de càncer de colon i recte impulsat per l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar i les farmàcies de Barcelona. S'ha arribat així a un 48% de la població elegible, homes i dones d'entre 50 i 69 anys, calculada en 170.467 persones, cinc punts per sobre de la primera ronda. En alguns districtes, com Sant Martí, s'ha arribat al 54'2% de participació. 

El número de resultats positius -aquells en què es detecta sang oculta en femta- ha estat menor en aquesta segona ronda: s'ha passat de 4.973 a 4.275, xifra que representa un 5,2% del total de proves recollides a la farmàcia. Amb aquestes proves s'ha permès detectar 165 càncers, 1.234 adenomens d'alt risc i 696 de baix risc.

L'objectiu del PDPCCR és millorar l'accessibilitat de la prova i el nivell de participació a través de les farmàcies. A més, el PDPCCR va néixer amb la voluntat de crear una estratègia per garantir una detecció precoç de malalties com el càncer colorectal. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 nous casos de càncer de còlon.

Actualment es presta en algunes zones de les Regions Sanitàries de Barcelona ciutat i Barcelona metropolitana Sud, Lleida, Terres de l'Ebre, Girona i Alt Pirineu i Aran. Recentment s'ha estès a les comarques d'Osona, La Garrotxa i el Ripollès, comptant també amb els farmacèutics comunitaris.

Participació voluntària de la població diana

Cada dos anys les persones que formen part de la població diana, homes i dones d'entre 50 i 69 anys, reben una carta convidant-los a participar en el programa voluntàriament. Aquestes persones s'adrecen a les farmàcies comunitàries que participen en el programa, on el farmacèutic consciencia sobre la importància de realitzar-se la prova, aconsella sobre la seva correcta realització i detecta possibles motius d'exclusió. Les proves recollides es fan arribar al laboratori de l'Hospital Clínic. Si aquesta resulta positiva, s'informarà a la persona de la conveniència de realitzar una visita a la unitat de cribratge on, probablement, se li recomanarà la pràctica d'una colonoscòpia per establir el diagnòstic definitiu i extirpar lesions malignes o premalignes que es puguin detectar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés