Actualizado 31/05/2015 21:04

La producció xilena 'Tea Time', de Maite Alberdi, guanya el Premi a la millor pel·lícula del DocsBarcelona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Barcelona (ACN).-

La cinta xilena 'Tea Time', de la directora Maite Alberdi, ha obtingut el premi a la millor pel·lícula de la XVIII edició del Festival Internacional de Documentals, DocsBarcelona, dotat amb 5.000 euros. La pel·lícula mostra les reunions mensuals de cinc dones de Santiago de Xile per prendre el te. El jurat del certamen ha reconegut "la tendre conformitat del pas dels anys "que mostra la cinta. Del palmarès d'aquesta edició també destaca el Premi Nou Talent, que ha estat per la producció catalana 'Game Over', d'Alba Sotorra. 'La Mirada del Silencio', del realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer, s'ha alçat amb el Premi del Públic, l'Amnistia Internacional Catalunya i una Menció especial del jurat.Més de 6.000 espectadors han passat per la divuitena edició del DocsBarcelona, un 13% que en l'edició de l'any passat. El festival, que ha abaixat el teló aquesta tarda, ha projectat 42 títols entre el 25 i el 31 de maig a l'Aribau Club, el CCCB i La Pedrera. A més, segons un comunicat de l'organització, les activitats professionals han reunit 722 assistents, un 11% més que el 2014.

La xilena Maite Alberdi s'ha endut el màxim guardó d'aquest certamen, el Premi a la Millor Pel·lícula, dotat amb 5.000 euros, per una cinta que mostra les reunions mensuals de cinc dones de Santiago de Xile per prendre el te, sagradament, des de fa 60 anys. Es tracta d'un film que construeix una divertida reflexió sobre la joventut, el pas del temps i l'amistat. El jurat del festival, integrat per Xavier Marcé, José Enrique Monterde, Ada Parellada i Albert Solé, n'ha destacat "la tendra conformitat del pas dels anys" perquè "alleugereix la mirada davant dels dogmes i les veritats absolutes".

La catalana 'Game Over' debut de la directora Alba Sotorra, s'ha fet amb el Premi Nou Talent, dotat amb una aportació de 5.000 euros per treballs de 'finishing' per un llargmetratge documental per a la propera obra de la directora. El jurat ha subratllat "la mirada especial amb què l'autora deconstrueix una crisi socioeconòmica, familiar i de maduració del protagonista".

Per la seva banda, Joshua Oppenhaimer, a la cinta 'La Mirada del Silencio', ha explorat la realitat dels supervivents de la dictadura de Suharto, a Indonèsia. Amnistia Internacional Catalunya ha premiat aquest documental per la seva "cerca de la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes i per mostrar la impunitat en què viuen els perpetradors i responsables de les matances de 1965 a Indonèsia". A més, el jurat de la secció oficial, li ha atorgat una menció especial per "la seva mirada imprescindible sobre la naturalesa de la barbàrie i l'impuls violent que acompanya la intolerància".

El Premi DOC-U ha estat per 'En el bar', d'Itsaso Azizkuren, de la Universitat Pompeu Fabra. És un retrat dels propietaris del bar La Bodeguica de Txema, que és una reflexió al voltant del sacrifici. El jurat l'ha premiat "per la seva humilitat, sinceritat, intimitat i la maduresa del seu punt de vista".

Finalment, el premi Docs&Teens, atorgat pel públic assistent, ha recaigut en 'Mirant amunt' d'Oriol Martínez i Enric Ribes, una visió des dels ulls de Joan Pahisa, un apassionat del bàsquet d'un metre d'alçada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés