Actualizado 22/07/2015 12:05

Previsió a la baixa del 14% i el 3% de la producció de pera i poma a Catalunya per aquesta campanya

Al llarg dels propers dies es podrà constatar si hi ha un 'canvi de tendència' dels preus després de començar la retirada de fruita per beneficència

Lleida (ACN).-

El Departament d'Agricultura i l'Associació empresarial de la fruita de Catalunya (Afrucat) han fet una previsió a la baixa de la producció de pera i poma per aquesta campanya. En concert, pel que fa a la pera està previst que baixi un 14% i se situï en uns 170 milions de quilos; en poma la baixada és menor, del 3% amb una producció estimada de 286 milions de quilos al conjunt del país. Les causes es deuen principalment al quallat que ha fet que hi hagi menys fruits als arbres però també i sobretot en pera, les ventades del passat 18 de juliol al Segrià. Afrucat espera que els propers dies es podrà constatar un 'canvi de tendència' dels preus després d'iniciar la retirada de fruita.El director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, ha destacat que tot i la previsió a la baixa en pera i poma s'ha aconseguit conviure amb el 'foc bacterià' una malaltia que afecta als fruiters de llavors i que es va començar a estendre per Catalunya la campanya passada. Vilarrasa ha assenyalat que això es deu a la 'conscienciació dels pagesos' i les prospeccions dels tècnics que actuen quan és té el mínim indici de la malaltia.

El director general d'Afrucat, Manel Simón, ha explicat que els motius principals de la davallada de la producció es deuen al quallat però també a la gelada del 9 d'abril, que han ocasionat que hi hagi menys fruits als arbres i amb menors calibres. Així mateix, ha indicat que la collita va amb un retard d'entre 3 i 7 dies en ambdues fruites.

La pera

En pera, inicialment la davallada estava pronosticada en un 7% però la ventada del dissabte passat, que va castigar severament diversos municipis productors del Segrià i la Noguera, ha fet baixar aquesta xifra fins al 14% amb una estimació de producció de 170 milions de quilos. Lleida lidera aquesta producció amb 161 milions de quilos, seguida de Girona, amb 6 milions de quilos (un 13% menys que l'any passat), Tarragona amb 1'2 milions de quilos (un 11% menys) i Barcelona amb 620.000 quilos (un 4% menys).

En varietats la pera conference és la que té una major producció, amb 80 milions de quilos, i la que en té menys és la blanquilla, amb 18 milions de quilos. Aquesta varietat precisament, ha patit una davallada important en els darrers anys ja que al 2008 se'ns produïen 80 milions de quilos, per tant ha caigut un 80% la seva producció. Això es deu a les dificultats d'adaptació de l'arbre que la produeix. En conjunt, a Catalunya, la producció de pera ha baixat un 50% en els darrers 15 anys i això és degut a les reconversions varietals que han propiciat l'arrencada de fruiters.

La poma

En poma tot i la baixada del 3% Manel Simón ha destacat la qualitat del producte amb un 1% de l'increment de superfície de collita. Les ventades del passat cap de setmana no han afectat en importància aquest cultiu, ja que es troba en una fase de creixement més retardat que la pera i al no pesar tant li costa més de caure per la força del vent. La producció a Catalunya s'estima en 286.610 tones, de les quals Lleida n'és la principal font amb 196.260 tones. La segueix Girona que tot i que l'any passat va superar per primera vegada la producció de 90.000 tones enguany recula un 4% i es situa en 87.360 tones. A Barcelona se'n preveu una producció de 1.540 tones i a Tarragona 1.450 tones, un 1% més que l'any passat.

Per varietats, la Golden és la que més es produeix amb 157 milions de quilos. També predominen amb força les varietats vermelles i la gala.

Comportament al mercat europeu

Segons Simón, caldrà veure com afecta aquesta baixada productiva respecte a les previsions de collita europees. El veto rus continuarà afectant sens dubte i com que la fruita de llavor es pot conservar en càmera frigorífica i es pot distribuir durant tot l'hivern caldrà veure com l'afecten els estocs de Polònia, que subministrava principalment a Rússia, Itàlia i França. Segons Simón, això obligarà a 'resituar' la producció catalana.

De moment ja ha començat la recol·lecció de pera llimonera i ercolini al baix Segre i tot i que encara no hi ha un preu de mercat fixat sí que s'estima en un 60 o 70 cèntims el quilo.

Efectes de la retirada de fruita de pinyol

D'altra banda i després que dilluns es donés autorització per iniciar la retirada de fruita de pinyol de les centrals per destinar-la a beneficència, Manel Simón ha dit que esperen poder constatar als propers dies si hi ha un canvi de tendència dels preus, molt per sota del que està estipulat per compensar els costos de producció. Segons Simón, ahir dimarts ja hi havia moltes centrals que deien 'no' a ofertes de comendes comercials amb preus 'irrisòris'. I es que amb el coixí del que comporten les mesures de la retirada i les mesures que també està previst que entrin en vigor a través d'Europa a partir de l'1 d'agost, les centrals es veuen més 'encoratjades' a l'hora de renunciar a segons quins preus deslleials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés