Publicado 05/07/2015 15:57

Es presenta una querella criminal per presumptes cobraments "irregulars" dels tècnics de l'IGME pels informes del Castor

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La denúncia la impulsa un enginyer de mines i s'entrarà aquest dilluns al jutjat d'Instrucció número 4 de Vinaròs

Vinaròs (ACN).-

Aquest dilluns es presentarà al Jutjat d'Instrucció Número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) una querella criminal contra el magatzem de gas Castor. La impulsa l'enginyer de mines i criminòleg Miguel Ángel Gallardo i hi denuncia un presumpte excés de finançament de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i el presumpte pagament de complements de productivitat d'imports no justificats a tècnics que podrien estar relacionats amb l'elaboració dels informes i visats del Castor. La querella argumenta que en l'informe de fiscalització de l'IGME de 2008 es detallen diverses irregularitats i hi veu indicis de delicte de prevaricació medi ambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals.Miguel Àngel Gallardo, en nom propi i com a representant de la Cooperació Internacional de Tecnologies Avançades (CITA), presentarà aquest dilluns una querella criminal al jutjat de Vinaròs, on estan obertes diligències, des de finals de gener, a través de la denúncia de la Fiscalia Provincial de Castelló contra 17 persones i l'empresa Escal UGS pel cas Castor. En concret, es va imputar per un suposat delicte de prevaricació mediambiental a nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner (IGME) del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010. Així mateix, per suposats delictes contra el medi ambient i els recursos naturals, la jutgessa va imputar als vuit membres del Consell d'Administració d'Escal UGS, així com al representant legal de l'empresa.

La nova querella fa menció a les conclusions de l'informe de fiscalització de l'IGME de 2008 que ha publicat el Tribunal de Comptes on "s'observen diverses irregularitats comptables i indicis clars de delictes d'empleats públics". El document apunta que "l'IGME podria haver obtingut un excés indegut de finançament i que hauria pagat complements de productivitat per imports no justificats". El querellant lamenta que no hagi estat la Fiscalia del Tribunal de Comptes qui hagi actuat d'ofici davant l'indici de presumptes delictes contra el medi ambient i la seguretat de les persones físiques.

La denúncia argumenta a la fiscalia de Castelló que aquests pagaments "irregulars" a persones relacionades amb l'Institut Geològic i Miner i la clàusula del Reial Decret pel qual es garantia la indemnització milionària del Castor, podrien explicar "el risc" creat amb el magatzem de gas. Es demana, per tant, que s'investiguin possibles "conflictes d'interessos" si alguna empresa o persona relacionada o beneficiada amb el Castor ha pagat treballs encarregats a l'IGME o als seus funcionaris o a entitats amb les quals l'institut tingui convenis o contractes. També demana una instrucció comparativa amb altres magatzems de gas, com Yela i Gaviota, per comprovar si el finançament de l'IGME ha estat diferent en els seus treballs i informes pel Castor en relació a aquestes altres dues instal·lacions gasístiques.

Per tot plegat es sol·licita al jutjat que requereixi al Consell Superior de Col·legis d'Enginyers de Mines la còpia íntegra dels visats del Castor, i els de Yela i Gaviota per poder compra; tota la documentació del projecte Castor a l'IGME, amb identificació del personal que hi va participar i la relació de convenis i contractes d'aquest institut amb altres empreses; i la documentació del Tribunal de Comptes en relació als fets que s'investiguen, sobretot dels pagaments i cobraments de les persones físiques i jurídiques relacionades amb el cas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés